ÇOCUK DA YAPAMADIM KARİYER DE
Yazar: Vefa Enver
Basım Tarihi: Ekim 2013
Sayfa Sayısı: 304
Türü: Roman
Yayınevi : Ephesus
Yasemin kokulu eski vakitlerde taçsız pembe kraliçeler olan nadide yazarlara sahiptik. Bir Kerime Nadir’imiz, bir Muazzez Tahsin Berkand’ımız vardı. Onların romanlarını sevmişti insanlar. Aşkın masumiyetini, çıkarsız sevgileri, güçlü dostlukları yakalamışlardı çünkü o satırlarda. Derken, o güzel hikayelerin o güzel kahramanlarını sinema perdesinde seyre dalmak için heyecanla koşmuşlardı sinema salonlarına. Gözyaşlarını oralarda bırakmışlardı.
Ama ne acıdır ki, edebiyat dünyasında bir türlü hak ettikleri değere kavuşamadılar. Göklere kurulu şatolarından aşağılara doğru hiç bakmayan edebiyatımızın bazı muhterem bilirkişileri, her nedense onları yazar olarak kabul etmediler. Zaten onlar hiç inmezler ki o şatolardan. Oysa Amerikalı yazar Barbara Cartland yazdığı benzer romanlarla şöhret merdivenlerinin en üst basamağına kurulmuş da, tadını çıkarmaya başlamıştı çoktan.
Genç kızlığa adım atan çoğu yaşıtlarım gibi ben de, bu aşk kokulu romanlarla haşır neşir olup, eski romantik yılların renklerini hissettim. Ardından Türk ve dünya klasikleriyle devam eden okuma yolculuğum, pembe romanları mazinin hüzünlü yollarına terk etti. Neyse ki Selim İleri, çoğu baskısı tükenmiş Kerime Nadir kitaplarını, editörlüğünü kendisi üstlenip, “Aşka Davet “ adı altında, Doğan Kitap tarafından 2001 yılında yeniden yayınlanmasına vesile olarak hepimize tekrar hatırlattı onları, yeniden okurlarıyla buluşturdu.
Şimdilerde yeni bir pembe roman kraliçesine kavuştuk, Vefa Enver. Okurlarını şeker pembesi bir dünyaya davet ediyor. Çocuk da Yapamadım Kariyer de, serinin ilk romanı. Bunu Sen İstedin ve Çocuk da Yaparım Kariyer de ile devam edebilirsiniz bu tatlı rüyaya. Romanın üç kahramanı, Aslı, Ahu ve Sibel, eğitimli, çalışan, modern, metropol kadınları. Vefa Enver’in kalemiyle bu üç genç kadının hayatına giriyor, onlarla birlikte yaşıyoruz. Aşklarını, sevgilileriyle olan ilişkilerini, iş hayatlarını, korkularını, hayallerini öylesine samimiyetle anlatıyor ki yazar, her birini arkadaşım gibi benimsedim. O kadar tanıdık geldiler ki, onlarla dertleşmek ihtiyacı kaplayıverdi ruhumu.
Ahu’yla bir iş toplantısına katılasım geldi. Belki öğrenirdim böylesi başarılı bir kariyere adım atmanın sırlarını. Aslı’yla İstanbul’u altüst etmek nasıl olurdu diye geçirdim içimden. Alışverişe çıkmak, bir kafede yorgunluk atmak, akşamüstü sinema keyfi yapmak. Sibel’le erkekler hakkında dedikodu etmekten daha zevkli bir şey düşünemedim. Otuzlu yaşlarının başlarındaki bu üç genç kadın, her an etrafınızda karşılaşabileceğiniz tipler. Belki arkadaş grubunuzda berabersinizdir onlara benzer birileriyle. Belki birlikte çalıştığınız insanlar arasındadırlar.O kadar yakındalar ki, o kadar hayatın içinde. Okuduğunuzda hiç yabancılık çekmiyor, hemencecik ısınıveriyorsunuz üçüne de. Sevinçleri sizin de sevinciniz oluveriyor. Üzüldüklerinde, onları üzenleri( ki, bunlar da malum olduğu üzere erkekler) hırpalamak bile geçiyor içinizden.
Kitabı henüz okumaya başlamadan önce, ilk sayfalardan birinde Bill Cosby’nin bir sözüyle karşılaşmak hoşuma gitti;
“Başarmak için, başarma arzunuz başarısız olma korkunuzdan daha büyük olmalıdır.”
Ne dersiniz hayalinizin peşine yeniden düşmek için iyi bir motivasyon değil mi?
Çocuk da Yapamadım Kariyer de sempatik ve eğlenceli, sımsıcak bir kitap. Günlük hayatın koşturmacalarına, problemlerine küçük tatlı bir es vermeye ihtiyacınız varsa bu romanı okuyun derim.
Ve kitabımızdan bir kaç eğlenceli cümle;
“Amerikan filmlerinde, araba suçlunun evini gözetlerken geçen uzun saatlerde duygusal açılımlar yaşayan ve bağ kurmaya çalışan iki dedektif olduklarını düşündü. Bunlardan biri hep gereksiz derecede istekli, ötekisi de soğuk ve duyarsız olurdu.”
“Bunu gönderen her kimse bilmediğim birinden gelen bilmediğim çikolataları yiyeceğimi sanıyorsa yanılıyor. Ben en iyisi bunu sağa sola dağıtayım. Büyülü falandır, ben yemem.”
“Tabii babam değilsin. Babam olamayacak kadar genç ve çekicisin. Allah’ım ne diyorum ben. Odaklan konuya, Baran’a…”
“Tamam, fikrimi değiştirdim. Hayatım bundan daha iyi olamaz diyordum ya sanırım daha da iyiye gidiyor.”
Vefa Enver, edebiyatımızda uzunca zamandır ihmal edilmiş bir alanı bunun adına ister pembe dizi, ister romantik komedi, ister yabancı sözcük modasına uyulup chick lit densin) doldurmayı başarıyor ve romanlarıyla her geçen gün hayran sayısını arttırıyor.
Yazarın Diğer Kitapları
Bunu Sen İstedin
Leyla Gibi
Aşk Kumarı
Beni Buna Zorlama!
Bahse Var Mısın?
Not: Seni Sevmiyorum!
Bana Prenses Deme!
Aşka Dönüş
Neyse ki Çocuk da Yaptım
Aytül Bingöl
ARKA KAPAK YAZISI
Romantik komedinin kraliçesi vefa enver’in bulamadığınız romanının ikinci baskısı önce kitap’ta!
Ahu, Aslı ve Sibel… birbirinden tamamıyle farklı ama tesadüfen yolları kesişmiş üç kişi…
Ahu kariyer, Aslı aşk, Sibel ise eğlence peşinde koşarken Ahu aşkın önemini, Aslı tutunmakta geç kaldığı kariyerini Sibel ise hayatın ciddi yönlerini sorgulayacak.
Kısacası her şey iyice karışacak ve bu arada olan, bu üç kadının hayatına giren erkeklere olacak, yine de onların kızlardan, kızların da onlardan vazgeçemeyeceklerini anlamaları uzun zaman almayacak.
“Hayatım nereye gidiyor?” sorusunun cevabını aramak hiç bu kadar keyifli olmamıştı, iddia ediyoruz ki ilk baskıyı okuyan herkes gibi siz de bu kitabı okuduktan sonra serinin bağımlısı olacaksınız!
Öyle ki, biz serinin devam kitaplarını vakit geçmeden yayımlamak zorunda kalacağız.
“bir an kaptırıp kendimi Aslı, Ahu ve Sibel ‘in arkadaşıymışım gibi hissettim, o kadar gerçekler, yaşananlar o kadar tanıdık ki onlara kapılmaktan alamadım kendimi, hatunlar her üzüldüğünde elimde terlikle koşup o erkekleri dövmek istedim.”