Değerler

Birçok şey değişmekte, evrilmekte, içi boşalmakta, hızla yok olmakta…

Nezaket ve zarafet kavramları da sanırım bunlardan. İlkokulda hatırlıyorum, “Hayat Bilgisi” dersinde her konunun altında “Toplum ve Görgü Kuralları” diye bir başlık vardı, kaldı mı müfredatta acaba? Oysa bazı değerlerin ta hücrelere kadar işleyebilmesi için ya ailede edinilmesi veya erken yaşta okullarda okutulması lazım değil mi?

Nezaket nazik olma, başkalarında saygılı ve incelikli davranma anlamına gelirken zarafet hoşa gider bir biçimde davranan anlamına gelmekte. Her iki kavram içinde de “karşı taraf” algısı ve karşı tarafa hassasiyet olsa bile arada ince bir nüans farkı var bence. Nezaket terbiye sonucu, zarafet ise ruhun inceliğinin bir sonucu gibi. Zarafet sanki nezaketin bir seviye üstü gibi. Bir insan nazik olup zarif olmayabilir, ancak zarif olup nazik olmaması mümkün değil kanımca…

Bu değerler hızla azaldı çünkü zaman hızlandı. Kimsenin kimseye ayıracak fazladan bir dakikası bile yok. Ayrıca itiraf edelim, hayli bencilleştik. Bir de zihinlerimiz fazlasıyla gereksiz yüklerle dolu. Bir odaya girip alacağımız şeyi alıp çıkmadan dönebiliyoruz. Bazen zihnimiz öyle dolu olabiliyor ki, çevresel farkındalığımız sıfıra inebiliyor. Gelin şimdi sizlerle bunun hakkında güzel bir mistik hikâye paylaşayım…

Dağdaki Derenin Sesini Duyabiliyor Musun?

“Bir Zen ustası bir grup öğrencisiyle dağ yolunda yürüyüşe çıkar. Yürüyüş bitip yemeğe oturduklarında Zen gizeminin anahtarını henüz keşfedememiş genç rahip sessizliği bozar:

  • Usta, Zen* olan bilinç durumuna nasıl girebilirim?

Usta cevap vermez, nerdeyse dakikalar geçer. Sabırsızlanan öğrenciyi tam başka soruya geçecekken usta ani bir hareketle durdurup, işaret parmağını havaya kaldırır:

  • Dağdaki derenin sesini duyabiliyor musun?

Öğrenci böyle bir derenin farkında bile değildir. Pür dikkat kesilir. Düşünceleri yatışmaya başlamıştır. Zihninin Zen’in anlamını araştırmakla meşgûl olduğunu hayretle fark eder. Yine duymaz. Dinlemeye devam eder. Bir süre daha derinleşip yüksek farkındalığa eriştiğinde uzaklardan gelen ufak derenin şırıltısını belli belirsiz algılar.

  • Evet, şimdi duydum, diye yanıtlar öğrenci.

Usta gözlerinde şefkat devam eder:

  • Zen’e oradan gir.

Bu öğrencinin ilk aydınlanma anıdır. Zihin bu, durur mu, yeni sorular ve düşünceler peşinde, öğrenci dönüş yolunda sorar:

  • Usta, derenin sesini duyamasaydım eğer ne diyecektin bana?

Usta durur, işaret parmağını havaya kaldırır:

  • Zen’e oradan gir.”

Acil İhtiyaç

Oysa ruhlarımızın acilen nezaket ve zarafete ihtiyacı var. Belki bir nebze olsun nefes alabilmek adına. Yalnızız çünkü çağdaş yaşam insanı yalnızlaştırdı, önce topraktan ve doğadan kopardı, daha sonra diğer insanlardan soyutladı. Belki çoook eskiden atalarımız vahşiydi, günümüz insanı duyarsız ve kayıtsız oldu. En acısı bu durum hızla normalleşti.

“Vakti zamanında bir üstadın manastırına kabul edilmek isteyen bir zat yola koyulur. Tokmağı vurur itinayla, açılır kapı usulca. Üstadın yanındakilerden biri kapıda durmakta. Bizimkisi içeriyi işaret eder. Kapıyı açan şahıs hızla uzaklaşır, geri geldiğinde “Üzgünüz” anlamında başını iki yana sallar ve elindekini gösterir. İçi ağzına kadar su dolu bir kâse tutmakta. Manastıra katılmak isteyen kişiyi bu durum yıldırmaz, kâsenin üzerine tek bir kuş tüyü bırakır. Hiç yük olmayacaktır. Bu zarif ve anlamlı cevabının karşılığını gecikmeksizin alır, kapılar ardına kadar açılır.”

Ne hoş bir iletişim şekli değil mi? Zaten bilge insanlara bakın; çocuk gibi masum, olgun biri gibi nazik ve zariftirler.

Darısı tez vakitte herkesin başına….

* Zen bilinci, anda olma hâli, yüksek farkındalık düzeyi.

Şeyda Bodur

Önceki İçerikLiderlikte Güvene Davet
Sonraki İçerikOyuncakça Bilen Adam
Şeyda Bodur
Kendini anlatmak dünyanın en zor şeylerinden biri bence. Sürekli değişip dönüşürken, yaşam biteviye bizi şekillendirirken, sahi ben kimim? Değişmezlerim var mı, varsa neler? Dilerseniz beni yazılarımdan sizler tanıyın. Yine de beni heyecanlandıran kavramlar ortaya bırakayım, birer ipucu niteliğinde; Akdeniz, çiçekler, iletişim-İkizler burcu, Boğaziçi üniversitesi, kız kardeş, hak-miras, nezaket, ilk yaz, disiplin-aylaklık, Türk kahvesi, demli çay-simit, kiraz-karpuz, keyif, keşif, denge, dönüşüm, mistik, holistik, seyahat, sahici paylaşımlar, samimi sohbetler... Burada sadece yazmaktan ve okumaktan bahsetmek istiyorum. Neden mi yazıyorum? Biliyorum bencilce olacak, herşeyden önce bana iyi geliyor. Düşüncelerim netleşiyor, duygularım alan buluyor, sakinleşiyorum, sadeleşiyorum, “O”lanla hizalanıyorum, kendimi ifade ediyorum, üretiyorum, yaratıyorum, yüreğimi ortaya koyuyorum, yaşama katılıyorum, meydan okuyorum, “ben de varım” diyorum, belki ortaklık arıyorum ve daha nicesi...Satırlara sığmaz. Neden mi okuyorum? Sözü bir Usta’ya bırakmak istiyorum izninizle, ne bir kelime eksik ne bir kelime fazla... “Bütün iyi kitapların sonunda, bütün gündüzlerin, bütün gecelerin sonunda, meltemi senden esen, soluğu sende olan, yeni bir başlangıç vardır…” Edip Cansever

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz