İlk Astronot Çinli Wan Hu’nun Efsanesi

Aslında bilmediğimiz o kadar çok şey var ki, ancak duydukça, okudukça farkına varıyoruz. İşte bu sayfalar bilmediğimiz pek çok konu hakkında dağarcığımıza yeni bilgiler ekleyecek.

Efsaneye göre 16 yüzyıl, antik Çin’inde Wàn Hǔ (萬戶) isimli bir adam yaşıyordu. Ming hanedanlığında devlet görevlisi olan Wan Hu yıldızlara ve gökyüzüne yakın ilgi duyuyordu. Gökyüzüne duyduğu bu ilgi ona birgün parlak bir fikir verdi. Kendisini gökyüzüne gönderecek bir araç yapacak ve böylece tarihe uzaya giden ilk adam olarak geçecekti.

Wan Hu kendisini yıldızlara götürecek planı hazırdı. Bunun için altına havai fişekler bağlayabileceği bir sandalye yapacaktı. Sandalyesini bolca bulunan ve çok hafif olan bambu’dan yapacak ve böylece kolayca havalanabilecekti. Altına içini oyduğu kalın bambu parçalarına doldurulmuş barut bulunan toplam 47 tane büyük havai fişek yerleştirdi.
Her bir fişek için kendisine yardımcı olacak 47 tane hizmetli görevlendirildi. Artık zamanı gelmişti.
Wan Hu o gün şapkası, asası ile bir kral gibi giyinmişti. İcat ettiği tahtına oturdu ve hizmetlilerine fişekleri ateşlemesini emretti. Fişekler ateşlendi. Ateş fitilin sonuna ulaştığında aniden büyük bir patlama oldu. Etraf göz gözü görmüyordu. Her taraf toz duman olmuştu. Duman dağıldığında bütün gözler Wan Hu’yu aradı, Ne Hu ne de sandalyesi yerinde yoktu. Gerçekten gittiğine inanmayanlar onu bütün köyde aradılar fakat bulamadılar. Wan Hu ve sandalyesi gerçekten gitmişti. Onu kimse bir daha görmedi.
İşte bu uzaya gitme denemesi sayesinde Wan Hu tarihe dünyanın ilk astronotu olarak geçti.
İlk havai fişeğin Çin’liler tarafından icat edildiğini biliyor muydunuz? Havai fişek antik Çin’in en büyük 4 icadından biri. İlk havai fişek 12. yüzyılda antik Çin’de kötü ruhları uzaklaştırmak amacıyla keşfedildi. Çin’de evlenme törenleri, yeni yıl kutlamaları, ilkbahar festivalleri gibi önemli olaylarda bugün bile hala havai fişek patlatılıyor. Çin şuan dünyanın en büyük fişek üreticisi ve ihracatçısı durumunda.

Gülhan Gülez

Önceki İçerikTemmuz Ayında Gökyüzü
Sonraki İçerikVenedik Sokakları Arasında

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz