Dünyanın “Gelecek Çağ” Treniyle Yolculuk

Son yüzyılda dünya ve insanlık inanılmaz yoruldu. Devrimler, savaşlar, global krizler, katliamlar, ölümler, felaketler… Son on yıldır ise ciddi bir ivme ile yol alıyor. 2025 hedefi veren fütüristler değişimde başrolü teknolojiye bahşetmiş bile…

Haksızlar mı? 10 yıl sonrasında neler olacağını anlamak basit! 10 yıl geriye gidin, bugüne ait olanlardan kaçını tahmin ederdiniz? O halde tahmin edemeyip hayal ettiklerinizi bugünden 10 yıl sonrasına konumlandırabilirsiniz. İnsanlık ve dünya tarihinde bazı dönüm noktaları olmuştur. Bu dönüm noktaları tarihe ya da devletlere yön vermekten ziyade, insanlığın yaşam şekline etki etmiştir. İşte yine sağlıktan ekonomiye, toplumsal politiklerden küresel dengelere kadar her alanda algıları etkileyip insanlığın yaşamına farklılık veren bir virajda dünya… Vites değişikliğini ve motor devrini viraja konumlandırmış, dönüyoruz.

Hayal edelim mi 2025’i? 
On ya da yirmi sene öncesine kadar e-mail ve dosyalarınıza online portallardan ulaşmaya imkan sağlayan bulut bilişim (cloud computing) uzak bir rüyaydı. Nasıl ki 1970’lerde kablosuz mouse ve süper hızlı yazıcıların bilim kurgu filmlerinde yer alması gibi…

Zenginleştirilmiş gerçeklik (augmented reality) ana gidecek. Etraftaki kafeleri bir fotoğraf üzerinden göstermeye yardımcı olurken ileride bütün alışveriş tecrübelerinin bizatihi içinde yer alacak. Örneğin bir mağazaya gidip beğendiğiniz elbiseyi aynaya baktığınızda doğrudan üzerinizde görebileceksiniz

Dijital asistanlar her hareketinize rehber olacak. Ofiste, arabada ve evde maillerinizi okuyan, takviminizi düzenleyen, size haberler veren, fotoğraf ve dokümanlarınızı hatta paylaşımlarınızı sizin adınıza yöneten hatta bunları sesli kontrolle de destekleyen bir yardımcı düşleyin. Herşey anında tercüme edilecek. Küresel firmaların nüfusunu arttıracak bilgisayar tabanlı çevirmenler sayesinde konuşma anında yapılacak çeviriler sayesinde, dil farklılıkları ortadan kalkacak.

Dijital cihazların değişik formları olacak Şu anda elimizde oyuncak olan iPad ve iPhone ileride çok daha pratik, ufak hatta katlanabilir formlarda olabilir .

Bazı çalışanlar insan olmayacak. Yapay zekanın gelişmesi ile standart işleri yapabilecek kabiliyette robotlar hayatımızda temizlikçi, otopark görevlisi, fast-food servisi yapan garson olarak hayatımızda yer alabilecekler.

  

Sosyal Dünya Bir Oyun mu?
Eğer bir oyunsa dünyanın en büyük şirketleri, devlet adamları, ünlü simaları çocuklarının derinlerine pek bir fazla dalmışlar. Durum vahim! Ama ya değilse…

40-55 yaş arası grup halbuki Facebook’ta en hızlı büyüyen demografik kitle… Üstelik bu nüfusun daha yüksek harcanabilir geliri, düşük borç seviyeleri ve güçlü profesyonel çevresi olduğu düşünülürse işletme ve işverenlerin bu kitleyle birliktelik kurmak adına sayfalar oluşturma çabasında olduğunu anlamak zor değil.

Dünya nüfusunun nerdeyse yarısı 30 yaşın altında… Gelecek 10 yılda bu Facebook jenerasyonunun şirketlere hatta ülkelere liderlik edeceğini, anahtar kararlara imza atacağını ve elbette üretilen mal ya da hizmetleri satın alacak kitleler olacağını unutmayın. Öyleyse bu nesille etkileşim ve bağlantı kurmamanın bedelinin gelecekte pahalıya mal olacağını da unutmayın.

5-6 ay kadar önce mi hatırlayamadım ama Forbes’un en zengin 400 ABD’li sıralamasında koca puntolarla Facebook CEO’su Mark Zuckerberg için 6,9 milyar dolarlık net mal varlığıyla % 245 büyüme ile en hızlı ivmeye sahip servetiyle dikkat çekti. O sadece bir web sitesi geliştirmedi. İzlememiş olanlara esin kaynağı olması adına David Fincher’in Social Network filmini şiddetle tavsiye ederim.

Bu Harvard’lı arkadaş insanların etkileşim ve bağlılığını (kısaca ilişkilerini) Maslow‘un İhtiyaçlar Hiyerarşisi‘nden yola çıkarak internetin de gücünü arkasına katıp yeni bir boyuta taşıdı.

Fortune 500 şirketlerinin % 60′ının resmi Twitter hesabını olduğunu söylesem. Bugün uyum (compliance) ve güvenlik (security) konularında çalışanlarını her çeyrek periyotlarda eğitime alan şirketilerin dahi sadece Twitter için 3-4 farklı hesabı bulunuyor.

Linkedin profili sizin kurumsal ve profesyonel vitrininiz olarak hizmet veriyor. Görüşmeden önce ilk intibanızı bu profil sunacaktır. Ayrıca yerin kulağı varsa Linkedin’in de kafatası avcıları var… O da ne?! Headhunter kişi ya da kuruluşların sizi bu platformda oltalarına düşürmeleri gayet kolay.

Microsoft, Google, Facebook ve her zaman selefinin daha iyisini yapacak olan biri daha çıkacaktır er meydanına…

Bugün Web 3.0′ı görenler yarın Facebook’tan çok daha iyilerini yapacaklar. Geçmiş tekerrür edecektir. Gelecek Internet’tir diyen Web 1.0′ı göremeyen Microsoft’u 2 genç kafadarın Google’ı altetti. Google’ın bağımsızlığını yıkan ise Web 2.0 projesini satmayarak tek başına götüren M. Zuckerberg’in Facebook’u oldu. Bugün dünyanın en fazla ziyaret edilen web sitesi!

Ama bir söz vardır: “Bu dünya Sultan Süleyman’a dahi kalmadı.”

Albert Einstein’in 4. Dünya Savaşı’na ait yorumlarına bakılırsa keşke sanayi devrimi yaşanmasaydı ve atom bombası bulunmasaydı demek anlamlı mı? Değişim kaçınılmaz maalesef!

Murat Girgin

Önceki İçerikSessiz Sinemaya Hoş Bir Saygı Duruşu
Sonraki İçerikHayal, Zenginliktir
Murat Girgin
İş Analisti, İş Zekası Proje Yöneticisi, IT Profesyoneli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz