Düşleme Sanatı: Özgürlük Yolculuğu

Düşleme sanatı, inanma ve yaratma sanatı, bir özgürlük ve kesinlik hali, kuşkunun tamamıyla yok olma halidir.

Düşleme sanatı, kişinin kendisini özünde sevmesidir.

Yaşamını kutla, kendini içinde sev! Kendini gözle. Dikkatini oluşuna ver! Yaşantından geriye sadece gerçek olanların kaldığını ve yanılsama olan her şeyin seni ebediyen terk ettiğini göreceksin.

Prof. Stefano D’Anna’nın Tanrılar Okulu kitabında Dreamer “Düşleme Sanatı”nı işte böyle anlatıyordu. Başucu kitaplarımdan biridir Tanrılar Okulu. Yıllardır derin ilişkimiz devam ediyor. Tanışma şansına sahip olduğum, etkilendiğim ustalarımdan biridir Stefano Hoca. Kitap ülkemizde Sinedie yayınları tarafından yayınlanmaktadır.

Düş var olan en gerçek şeydir.

Bu yazımda beni çok etkileyen, her yaş gurubuyla yaptığımız eğitimlerimde özel egzersizler, uygulamalar yaptırdığım düşleme sanatı konusuna girelim. Düşlemek ve sanat buluştular bu tanımda. Haydi biz de zihnimizde buluşturalım. Sorular soralım; çünkü sorular cevaplardır.

Nedir sanat?

Sanat, insan duygularını, düşüncelerini ve gözlemlerini çeşitli araçlar aracılığıyla ifade etme ve bu ifadeleri görsel, işitsel ya da somut biçimlerde dışa vurarak insanların estetik zevklerine hitap eden bir faaliyet veya ürünler bütünüdür. Sanat, resim, heykel, mimari, müzik, dans, tiyatro, sinema ve edebiyat gibi geniş bir yelpazede yer alır. Sanatın temel amacı, yaratıcı ifade yoluyla insan deneyimini, düşüncelerini ve duygularını iletmek ve toplumda kültürel ve duygusal bir etkileşim oluşturmaktır.

Sanat, sadece estetik bir zevki tatmin etmekle kalmaz, aynı zamanda toplumsal, politik, kültürel ve duygusal mesajlar taşıyabilir. Sanatçının perspektifinden, sanat bir iletişim aracıdır; izleyici veya dinleyici için ise bu, bir algılama, yorumlama ve duygusal tepki sürecidir.

Sanat, bireyin iç dünyasını keşfetme ve ifade etme özgürlüğüne dayanır. Bu nedenle, sanatın tanımı ve değeri kişiden kişiye ve kültürden kültüre değişiklik gösterebilir. Sanatın evrensel bir tanımı yapmak zordur çünkü sanat, insanların kendilerini ve dünyayı nasıl algıladıklarına dair sürekli değişen ve gelişen bir anlayıştır.

Nedir düşlemek?

Bir şeyi, bir kimseyi, bir durumu istenilen biçimde tasarlamak, zihinde canlandırmak.

Bir sanat olarak düşlemekten bahsediyorum. Kendimizi, hayatımızı sanatçı gibi düşleyelim. Sezgisel keşif çalışmaları ister sanat. Estetik bütünlükle toplumsal etkiye açık bireysel yaratım ister sanat. İnsanın aklıyla, duyularıyla ve doğayla etkileşimiyle yaratıcı eylemiyle gelişir. Dünyayı her yönüyle yansıtır, değişebilir olduğunu gösterir.

Düşlemek de sanat gibi bireye özgüdür. Bireysel, özgün keşif süreciyle düşlemek. Kendini gözleyerek düşlemek. Düşü yaşamak için sanatçı dokunuşlarıyla yaratımda olmak. Keşif, tasarım, bağlanmak ve eylem.

Düşte olmak için keşfetmek.

Düşü tasarlamak.

Düşe bağlanmak.

Düş için eylemde olmak.

Düşümdeyim demek.

Düşleme sanatı, düşleri yaşamak, gerçekleştirmek, özgürleşmek için uygun adımları attırır. Bir düş sanatçısı olalım. Hayatımızda önem verdiğimiz değerlerimizi yanımıza alalım. Yaşamak istediğimiz duygularımızı seçelim. Gün içinde yapmak istediğimiz aktiviteleri belirleyelim, düşleyelim ve en iyi eserimiz için eylemde olalım. Düşümüzün öyküsünü yazalım, resmini yapalım, üç boyutlu sanki bir heykel gibi canlandıralım. Düşte endişe yoktur. Düşümüzde nefes alıp, düşümüzde adım atalım.

Düşleme sanatını günlük yaşamımıza ekleyelim, hayatımıza yaratıcılık, huzur ve derin anlamlar katmak için harika bir yoldur. Özel egzersizler ve pratik uygulamalar ile alışkanlık geliştirelim.

Düşlemek İçin Zamanı Ayırmak

Her gün belirli bir zamanı düşlemeye ayırın. Bu sabahları uyanır uyanmaz ya da gece yatmadan önce olabilir. Bu zaman dilimini, günün koşuşturmacasından uzak, sakin bir an olarak belirleyin.

Bu süreçte, gözlerinizi kapatın ve hayalinizde ideal bir günü yaşayın. Gün içinde neler yapmak istediğinizi, kiminle olmak istediğinizi ve nasıl hissetmek istediğinizi düşleyin. Bir müzik parçası seçip hep aynı müzikle yapabilirsiniz. Sınır koymayın. Yılları düşleyebilirsiniz.

Görselleştirme Günlüğü Tutmak

Düşlerinizi, hedeflerinizi ve yaşamak istediğiniz deneyimleri yazılı hale getirin. Görselleştirme, düşlerin somutlaşmasına yardımcı olur.

Her gün birkaç dakikanızı, hayalinizdeki yaşamı detaylarıyla anlatan kısa paragraflar yazmaya ayırın. Her gün aynı saatte yaparak alışkanlık geliştirin. Bu yazılar, gelecekteki kendinize mektuplar olabilir veya hayalinizdeki bir günün detaylı bir anlatımı olabilir.

Düşleme Yürüyüşleri Yapmak

Doğada yürüyüşler yaparak düşleme pratiği yapın. Doğa, yaratıcılığı ve hayal gücünü tetikleyen güçlü bir kaynaktır.

Yürüyüş yaparken çevrenizi dikkatle gözlemleyin ve gördüğünüz her şeyi hayalinizdeki bir dünyanın parçası olarak canlandırın. Bu, bir ormanın içindeki gizemli bir yol olabilir veya denizin kenarında sakin bir yürüyüş olabilir.

Meditasyon ile Düşlemek

Düşleme ve meditasyon tekniklerini birleştirin. Meditasyon, zihninizi sakinleştirir ve daha derin düşleme seviyelerine ulaşmanıza yardımcı olur.

Meditasyon sırasında, belirli bir düşü veya hedefi görselleştirin. Bu düşün etrafında detaylar ekleyin ve onu mümkün olduğunca gerçekçi kılın.

Yaratıcı Yazı Egzersizleri Yapmak

Düşlerinizi ve hedeflerinizi destekleyen yaratıcı yazı egzersizleri yapın.

Bir hikâye yazın, bu hikâye, sizin gelecekteki başarılarınızı veya hayalinizdeki bir günü anlatsın. Yazınızda duygu, görü, işitme, tatma ve dokunma duyularınızı harekete geçirin.

Sanat ve El İşi Yapmak

Düşleme sanatını, resim, çizim, heykel veya diğer el işleri projeleriyle birleştirin.

Hayalinizdeki bir sahneyi resmetmeye çalışın veya bir hedefinize ulaştığınızı simgeleyen bir obje yaratın.

Pozitif Düşünmek, Düşte Endişe, Korku Yoktur 

Günlük olumlamalar yazın düşlerinize uygun, düşlerinize enerji gönderin.

Kendinize, hayallerinize ulaşabileceğinize dair pozitif mesajlar verin. Örneğin, “Ben yaratıcıyım, ben güçlüyüm, hayallerimi gerçekleştirebilirim.”

Pratik yapın, bu egzersizlerden size en uygun olanları seçin ve düzenli olarak pratik yapın.

Egzersizleri kendi ihtiyaçlarınıza ve ilgi alanlarınıza göre uyarlayın.

Gözlemlerinizi not edin. Düşleme pratiği yaparken yaşadığınız değişimleri ve ilerlemeleri gözlemleyin ve not edin.

Bu egzersizler, düşleme sanatını günlük yaşamınıza adapte etmenize ve hayal gücünüzü zenginleştirmenize yardımcı olacak. Hayal gücünüz ne kadar zenginse, yaşamınızı şekillendirme gücünüz de o kadar artar.

Eserimizin en iyi halini yaratmak için kendimizi düşümüze adayalım. İyiyi düşünüp, güzeli düşleyelim, kim kendini düşüne adarsa onun düşü olur…

Sevgiyle nefes aldığımız, baktığımız, adımlar attığımız anlar diliyorum.

Önceki İçerikAnkara’nın Ünlü Lezzeti: En İyi Aspava Hangisi?
Sonraki İçerikMario Levi: En Derin Vatanı Türkçe Olan Üç Ana Dilli Bir Yazar
Yasemin Sungur
Yıllar önce okul dönemimin bittiğini söyleseler de ben hayatın tutkulu bir öğrencisi ve seçip aldıkları, özünden kattıkları ile sen izin verirsen ben bir rehber. Ben bir Özgür Martı. Ben bir düşleyen. Kanatlarım ile gelişime, paylaşıma ve değişime keyifle uçarım. İçimizde yaşayan gerçek Martı Jonathan’lara ulaşmak için MartiDergisi.Com’u uçurdum. Şimdi hep birlikte uçuyoruz. Kitapdaşlarımla birlikte Kitap ile Sohbet ederim ve onları İstanbul Oyuncak Müzesin de baş konuk olarak ağırlarım. Oyun oynamayı bırakmadım. Hayatı kelimeler ile anlatmayı, yazmayı ve onların büyüsüne kapılıp Yaz(ı) Kamplarımı keşfe dönüştürmeyi bilirim. Harekete Geçmeyenleri enerjimle uyandırırım. Sevgiyle nefes alıp, şiirle güne başlarım. Aşk ile Can oğlum ve Ceren kızımla, evrende hayat bir başka güzel. Şükür...