Kitap Tavsiyesi: Kirpinin Zarafeti

Nerede olursanız olun, bir köşeye çekilip mutlaka okunması gereken bir kitap önermek istiyorum sizlere: Kirpinin Zarafeti 

Kitap Adı : Kirpinin Zarafeti
Yazar Adı : Murıel Barbery
Yayınevi: Turkuvaz Yayıncılık
Sayfa Adedi: 276

Romana başladığımda içimden kirpinin nasıl bir zarafeti olabileceğini düşündüm. İlerleyen bölümlerde okudukça bunun bir roman değil, insana başucu kitabı olabileceği bir kaynak olarak değerlendirdim. Sonra kirpileri incelemeye başladım. Kirpilerin hayatına şöyle bir baktığımda, dişi kirpilerin erkeklerine göre daha dayanıklı ve güçlü olduklarını, dikenlerini ise bir savunma aracı olarak kullandıklarını öğrendim.

Romanda, bir apartmanda oturan on üç yaşında yetenekli, müzik, resim ve felsefe meraklısı bir kız çocuğu, Rus edebiyatı ve Japon sinema tutkusu olan 54 yaşındaki kapıcının hayatları ve onların hayatına giren Kakura adlı Japon bir iş adamı ve gelişen dostluk anlatılıyor. Kapıcı Renee çocukluğunda fakir olduğundan okula devam edememiş ama kendini eğitmiş bir kişi. Filozof olarak Kant’ı, yazar olarak Tolstoy’un eserlerini okuyor. Resim, müzik ve sinema tutkunu. Bu özelliklerini herkesten saklayan Renee, ayrıca kendini çirkin bir dul olarak görmekte. Paloma ise 12 yaşında zengin bir ailenin kızı fakat 13 yaşında doğum gününde intihar etmeyi planlayan zeki bir o kadar da felsefeye ilgi duyan ve etrafını çok iyi gözlemleyen günlük tutan biri. Renee de günlük tutar. Roman da iki günlükten anlatılır. Biri Renee’nın günlüğü, diğeri Paloma’nın günlüğü olmakla beraber, yazım şeklinin değişikliğiyle okuyucuya aktarılmakta.

Okudukça kitabın çoğu sayfasının altını çizdiğimi fark ettim. Çünkü o kadar çok konuya değiniyordu ki, yaşamla felsefeyi harman ederek okuyucuyu içine çekiyordu.

Bu kitapla ilgili yazılabilecekleri ve üstünde durulması gerekenleri okudukça şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Neden Kirpinin Zarafeti diye merak ediyorsanız mutlaka okumalısınız diyerek. Kitaptan alıntıyla bitiriyorum: “Çünkü eğer insanın kültürü yoksa artık uygar bir hayvan değil, vahşi bir hayvandır. Ve vahşi bir hayvan, yakar, öldürür, talan eder.”

Önceki İçerikSağduyu ve Maneviyat Zamanı Geldi Çattı
Sonraki İçerikKariyer Sohbeti: M. Şahin Özcan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz