Öğrenci Koçluğu ve Zaman

Zamanı artırıp, çoğaltamayız; azaltıp, eksiltme şansımız da yoktur. Zaman bize göre değil, biz zamana göre durum ve akışımızı ayarlarız. Zeliha Dağhan’ın öğrencilerle yaptığı Öğrenci Koçluğu çalışmalarında da, zamanı her noktasında kullanmak ve onlara da bu farkındalığı hissettirmek önem taşıyor. Peki bunu nasıl yapıyor?

Zaman kelime olarak birçok anlama gelmektedir. Sözlük anlamlarına baktığımızda: Bir işin, bir oluşun içinde geçtiği veya geçmekte olduğu süre; bir işe ayrılmış veya bir iş için alışılmış saatler; vakit; belirlenmiş olan an; dönem, devir… İnsanlar ne kadar esnek olsa da zaman bir o kadar katıdır. Zamanı artırıp, çoğaltamayız, azaltıp, eksiltme şansımızda yoktur. Kısaca zaman bize göre değil, biz zamana göre durum ve akışımızı ayarlarız.

Öğrencilerle yaptığımız Öğrenci Koçluğu çalışmalarımız da, zamanı her noktasında kullanmakta ve onlara da bu farkındalığı hissettirmekteyiz.

Peki bunu nasıl yapıyoruz ?

  • Zamanında koçluk görüşmesine başlamak .
  • Görüşmeyi belirlenmiş zaman dilimine sığdırmak. Zamanında bitirmeye özen göstermek.
  • Görüşme süresinde belirlenen Hedefler de kalıp, görüşme konusunun başka konulara geçmemesi için zamanın akışı hakkında bilgi vermek.
  • Öğrenci kendisi için belirlediği hedefleri bir zamana bağlamak ve bu zaman süresince takip etmek.
  • Günlük yaşamda kol saati kullanmak.
  • Ders çalıştığı mekanda, saat olmasına önem vermek. ( Koçluk için yaptığımız görüşme odalarında her iki tarafında göreceği bir saat olması örnek teşkil eden bir davranıştır. )
  • Öğrencinin ilk kullanacağı saatin Analog saat olmasına önem vermek gerekir. Özellikle saat üzerinde rakamların olması, akrep ve yelkovanın zaman ilerledikçe nasıl hareket ettiklerini ve geçen süreyi fark etmelerini kolaylaştırmaktadır.
  • Bir yerden başka bir yere giderken, saat kaçta hareket etti ve vardığında saatin kaç olduğuna dikkat etmek, zaman akışı konusunda bireye farkındalık sağlamaktadır.
  • Haftalık, aylık ve hatta yıllık plan yaparken zamanı kullanarak yapmak ve gerçekleşmeyen zaman dilimlerini gözlemleyerek bir sonraki adımlarda uygun hareket etmesi, o bireyin uygun plan yapma konusunda inanılmaz geliştirmektedir.
  • Plan yaparken, yaşamımızdaki her etkinliği ( Okul, Sosyal Etkinlikler, Spor, Hobi, Aile İlişkileri, Kitap Okumak, Bireysel Gelişim, Uyku, günlük ihtiyaçlar v.b. ) zamana dilimlerine bölmek ve sonrada detaylara inerek somutlaştırmak.
  • Zaman algısını oluşturmak için şablon ve grafik kullanmak.
  • Planladığı hedefleri zamanında yapamadığı için onu yargılamadan bir sonraki aşamaya etkin bir soru ile getirmek. Örneğin : “Eğer yapmış olsaydın şu an nerede olmanı sağlardı?“ sorusu ile farkındalığını arttırmak.
  • Uzun ve kısa vade de yapılacaklarını ayırt etmesini sağlamak.
  • Ertelediğiniz konularda, zaman akışında nasıl biriktiğini görmeyi ve hissetmeyi sağlamak.
  • Zamanın önemli bir itici güç olduğunun farkına vardırmak.

Öğrencilerin ve çocukların belirlediği hedeflere giderken, sabırla ve ısrarla devam etmelerini, başarıya ulaşmanın her ZAMAN basit ve kolay olduğunu vurgulamak ve hissettirmek, koçluk çalışmalarının bir başka unsurudur.

 
 
Çalışın, sabredin, hedeflerinize önce kendiniz inanın ve zaman ile dost kalın, Dodie Smith’in dediği gibi “Yaşam, her saniye yapılan küçük veya büyük seçimlerin sonucudur.”

Önceki İçerikRavenna Deniz Günlükleri -1
Sonraki İçerikFinlandiya Eğitim Sisteminin Dünyadaki Başarısının Nedenleri
Zeliha Dağhan
Barış Manço’nun “Dağlar Dağlar” şarkısının çıktığı zaman diliminde dünyaya "Merhaba" demişim. Okumayı, yazmayı, şarkı söylemeyi ve gerçek yaşam hikayelerini izlemeyi çok seviyorum. Genç görünmek ve gençlerle birlikte olmak bana Öğrenci ve Kariyer Koçluğu yolunu açtı ve mesleğimde keyifle çalışmaya devam ediyorum. Yazar değilim fakat bildiklerimi yazarak paylaşıyorum.“İnsan insanın merhemi olur” öğretisiyle yaşamdan aldıklarımı sevgiyle size veriyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz