Bir Cihan Kafes

Yeryüzünde kadınların hikâyeleri asırlardır birbirlerine sırlarını fısıldayıp dururlar. Kadınlar olmasaydı dünyada, gülmeselerdi, ağlamasalardı, umut etmeselerdi… Belki hikâyeler de olmazdı. İclal Aydın, bu ilk romanında, üç kadının birbirine dolanan hikâyesini anlatıyor…

bir cihan kafes1Yeryüzünde kadınların hikayeleri asırlardır birbirlerine sırlarını fısıldayıp dururlar. Acıları, pişmanlıkları, yaşadıkları, yaşayamadıkları, hayalleri yıldızların köşelerine asılıp kalmıştır. Her gece göz kırparlar da bize, farkına bile varamayız. O kadar yoğunlaşmışızdır ki kendi hayatımızın hikâyesine, sanırız ki bizimki en acısı, en sıradışı olanı. Ama yanılırız…

Kadınlar olmasaydı dünyada, gülmeselerdi, ağlamasalardı, umut etmeselerdi, hikayeler de olmazdı. Issız, ışıksız, renksiz bir kara parçasına dönüşürdü evren.

Bir Cihan Kafes bir ilk roman… Üç kadının birbirine dolanan hikayesini ne güze anlatmış İclal Aydın.

Kadınların kendileri için hazırlanan bir hayatı yaşamaya zorlanırken, onlardan boyun eğmelerini, mutluymuş gibi görünmelerini isteyen bu iki yüzlü toplumu bir kez daha vurmuş yüzümüze. Bildiğimiz ama görmezden geldiğimiz gerçekleri haykırmış bir kez daha. Erkeklerin hep haklı olduğu, hep doğru kararlar verdikleri, ne yaparlarsa yapsınlar suçlanmadıkları, her yükün kadınların omuzlarına bırakıldığı ve kadınların da buna inandırıldığı bir yaşamın içinden üç kadını çıkarmış karşımıza. Samire, Yaşar ve Lorin. Farklı zamanlarda, farklı çevrelerde yaşamış olsalar da, aynı kaderi paylaşan üç nesil. Bir anneanne, bir anne ve bir kız.

Ablasının namusunu kurtarmak için istemediği bir adamla evlenmek zorunda kalan Samire… Doğum yaptığı gün kocasını kaybeden, hayatını dar bir kalıbın içinde yaşayan, kızıyla bir türlü iletişim kuramayan mutsuz Yaşar…

İyi bir eğitim alan, bir dönem yurtdışında yaşamış, zeki, başarılı ama mutluluğu hep bir erkekte bulacağını sanan Lorin.

Evet, bu roman kadın kahramanlardan oluşuyor. Her ne kadar, Samire, Yaşar ve Lorin ön planda olsalar da, satır aralarına sığınmış, adlarından çok az bahsedilse de, çığlıkları en fazla duyulan kadınlar da var romanda. Öyle kadınlar ki, başlı başına cesaret örneği. Öyle kadınlar ki, dimdik ayakta. Öyle kadınlar ki, onlar zaten birer kahraman.

iclal aydın bir cihan kafes3

Gün gelir bu üç kadın aynı evde hayatlarını sürdürmek zorunda kalırlar. Aslında bu durum birbirlerini anlayabilmeleri için onlara sunulmuş bir şanstır. Benzerlikleri vardır, sezgileri, hayat mücadeleleri, güçlü kalabilmek için verdikleri uğraş. Farklılıkları vardır , olaylara bakışları, başlarına gelenlere verdikleri tepkiler, kurdukları hayaller, beklentileri. Bu benzerlikler ve farklılıklar öylesine güzel özdeşleşmişlerdir ki bu üç kadının ruhunda, onlar fark etmeseler de, benlikleri çoktan el ele vermiştir.

O güne kadar birbirlerini hiç tanımadıklarını, yüzeysel bir ilişki içinde olduklarını anlarlar zamanla. Hepsinin sadece kendilerine sakladıkları sırları, anıları vardır. Tüm bunlar aralarında bambaşka bağlar oluşturacaktır.

Herkesin başında fırtınalar kopar ama sadece bazılarının çiçekleri dökülür.

Türü: Roman
Yazar : İclal Aydın
Yayınevi : Artemis
Yayın Tarihi : 2013
Sayfa Sayısı : 330

Önceki İçerikFatih Terim’in Dönüşü Muhteşem Olacak
Sonraki İçerikDeğişimi Ve Yenilikçiliği Yönetme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz