#Selfie, yeni sözcük – Oxford sözlük bile kendisini tanıdı!

Oxford sözlüğe, Wikipedia’ya, Ekşi ve Uludağ sözlüklere de giren, mobil cihazlarla kendi fotoğrafını, videosunu çekip paylaşmak demek olan yeni bir sözcük…

Selfie” cihazların fotoğraflama, video,  aplikasyonların ve sosyal platformların paylaşım kabiliyetleri arttıkça gelişen bir trendin kelimeye dökülmüş hali…

Türkçeye çevireyim dedim ama aklıma gelen ifadeler; kendin çek- kendin paylaş, kendi çekimin, kendi fotoğrafım/videom, özümün fotosu/videosu/görseli vb. Kulağıma uzun ve zorlama geldi.

Self Check-In, Self-Çekim gibi bir şeyleri denedim…  Bunlar da yarı İngilizce, yarı Türkçe ya da yine tamamen İngilizce oldu. Uğraşmayı Selfie1bıraktım.

Aranızda “Selfie” ye karşılık gelecek kısa, yalın, akıllı bir kelime icat eden çıkarsa, memnuniyetle değerlendiririz:) Türkçeyi katlediyorsunuz diyenlere de bir yanıtımız olur:)

Selfielerin teknik, sosyolojik, demografik analizi :)

#Selfie paylaşımlar daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından ve genellikle fotoğraf olarak kullanılıyor. Video alışkanlığı arttıkça, video halinin artması, doğal olarak, bekleniyor.

13-23 yaş arasında yaygın. 30-40 yaş civarı ve üstü de giderek ilgi duyuyor. Genellikle garip, komik, sevimsiz, seksi ya da çirkinleştirilmiş yüz/vücut ifadeleriyle yapılıyor. Kolun uzanabildiği mesafeden ya da aynadan çekiliyor.

Daha çok Facebook (Fitness Selfies, Nude Selfies etc.), Twitter, Tumblr, özellikle de Instagram gibi platformlarda paylaşılıyor. Filtreleme seçenekleriyle bol bol süsleniyor. Selfieler çoğalınca Snapchat gibi anlık foto-mesajlaşma servislerinin ortaya çıkması da kaçınılmaz oluyor. Bu tarz yeni platform yatırımlar alarak çığ gibi büyüyor…

En çok Narsist, teşhircilik eğilimleri, cinsel çağrışım yapma eğilimleri olanlar, antipatik, çıkıntı, aksi, a-sosyal itici profiller ya da anlık, dönemsel modu itibariyle böyle hissedenler ve tabii her daim komik olan, sululuk yapan, şen-şakrak şamatacılar ve ünlüler tarafından kullanılıyor… Bacaksız Justin Bieber’in bu konuda da rakiplerinden önde olduğu bir gerçek.

Selfie2

Facebook analizlerine göre;

– Sıklıkla Selfie post edenler övgü almak, dikkat çekmek, farklı, cesur, The total buy-detox.com content of some buy-detox.com -rich foods is presented in the table below. seksi, güzel, mutlu, üzgün vb. olduğunu göstermek ihtiyacını yansıtıyorlar.

-Çoğunda yüz odaklı pozlar, şişkin, dolgun dudaklar, baygın-süzgün-pörtletilmiş, şaşılaştırılmış gözler, sarkan diller, kısmen görünen göğüs, popo çatalı ya da bazı vücut kısımları yer alıyor.

– Selfieye merak var. Herkes bakıyor, ancak beklentilerin aksine pek öyle sempatiyle

karşılanmıyorlar. Bu tip paylaşımları çok olanlardan uzaklaşma, dalga geçme eğilimi artıyor. “Ezik” denip, infaz derhal gerçekleşiyor. Gerçek hayat ilişkileri, imajları zedeleniyor.

Selfie3

– Porn kültürünün (PornCulture) yükselişi ile görünür olmanın ve seksi, uyaran çağrılar yapmanın bir aracı, sonucu ve uzantısı olarak gelişiyor.

– En popüler kullanım amaçlarından biri de “intikam”. Özellikle eski sevgilileri, arkadaşları hedef alan selfie sayısı yüksek. Bunlarda hem yeni çekimler, hem de eski-mutlu anlarda paylaşılmış pozlar bolca kullanılıyor. Aman dikkat!

– Modern sanat galerilerinde “Selfie” sergileri Pop-Art kategorisinde yayınlanmaya başladı.

Selfie4

Hadi bakalım daha neler göreceğiz, paylaşacağız…

Unutmayın #Selfie için Türkçe kelimelerinizi ve de Selfielerinizi bekliyorum:)

Her şeye rağmen :) Seni seviyorum Dijital Devrimmmm!..

Önceki İçerikTürkiye’de Şarapçılık
Sonraki İçerikKaptanım, Yol Arkadaşım

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz