25 Maddede Hayat Felsefem

İnsan doğar, yaşar ve ölür. Hayatı boyunca dış faktörlerin etkisi ile istediği insan olmak ve kendini tanımak yerine, başkalarının beğenisini ve takdirini kazanmak amacıyla yaşamaya başlar. Bir süre sonra gerçek benliğini unutur. Sahte kimliği ile gerçek kimliğini karıştırır. Sonuçta, hayatında mutluluğu, maddi güce, mevkiye ve statüye rağmen bulamaz. İçindeki beni bulamamanın boşluğunu dolduramaz.

Resim1Her insanın bir yaşam amacı ve inandığı değerleri vardır. Bu amaç ve değerler, insanın hayatında aldığı tüm kararları derinden etkiler. Yapılan seçimler ise hayatta ne olduğumuzu belirler. Her insan temelde özgürdür: Her insan kim olursa olsun, seçme hakkına sahiptir.

Kişisel gelişim ülkemizde çok yeni bir kavramdır. Kişisel gelişim, belli güçler ve sahte teknikler ile karıştırılır. İnsanlar, her şeyde olduğu gibi kişisel gelişim tekniklerini öğrenerek kısa yoldan başarılı ve zengin olmak isterler. O nedenle, kişisel gelişimi de bir “hap formül” olarak düşünürler. Kişisel gelişimin, kaybedilen benliği bulmak için bir araç olduğunu öğrenemeden, bir süre sonra sıkılıp, pes ederler.

34 yaşından sonra, ben de kişisel gelişim ile tanıştım. Kitap okuma alışkanlığı olmayan bir kişi olarak, almış olduğum eğitimler ve okuduğum kitaplar sayesinde, kendimi yeniden keşfetme imkanım oldu. Eğitim dünyasına hiçbir beklentim olmadan girdim, ancak hayat beni önce eğitimci, sonra yazar, sonra da koç yaptı. Bunları kesinlikle planlamadım, sadece karşıma çıkan fırsatları ve içimdeki potansiyeli gördüm. İnsanları sevmem, paylaşma konusunda içimdeki sonsuz tutku ve öğretmeyi sevmem ve durduramadığım öğrenme merakım, yoğun profesyonel iş tempoma rağmen, hobilerimi (eğitim, yazarlık ve koçluk) yapma fırsatı verdi. En büyük zenginliğim, bunların hepsini yapma lüksümdür.

Satışın 10 Altın Kuralı kitabım, birçok insanın hayatına ışık tuttu. Benim de kendimi keşfetmemi sağladı.

İki sene önce eşimin sayesinde sosyal medya ile tanıştım. Sosyal medya, hem daha çok kişiye ulaşmamı sağladı, hem de birçok konuda kendimi geliştirmemi sağladı. Sosyal medya’ya önce güzel sözler paylaşarak başladım. Bazı günlerde ise içimden gelenleri paylaştım. Gördüklerimi, hissettiklerimi ve seyahatlerimi paylaşmaya başladım.

Bir gün, aklıma hayatımda öğrendiğim ve içselleştirdiğim, “25 hayat felsefemi” paylaşma fikri geldi. Birkaç dakika içinde bu felsefeler kelimelere döküldü. Bitirdiğimde, sanki sihirli bir el dokunmuştu..

25 Hayat felsefem, sosyal medyada hiç almadığım kadar beğeni (like) ve paylaşım (share) aldı. Sevgili Yasemin Sungur, Martı dergisinde bu yazıma yer vermek isteğinde çok mutlu oldum. Daha çok insan görecekti. Sizlerden ricam, bu felsefeleri beğenirseniz, siz de çevrenizle ve sevdiklerinizle cömertçe paylaşın.

Hayat Paylaşarak Ve Dostlarla Güzel

17 senedir Kişisel Gelişim işindeyim. Binlerce kitap okudum. Yüz binin üzerinde insana eğitim ve seminer verdim. Tüm öğrendiklerim, yaşadıklarım ve tecrübelerimden sizlerle paylaşacağım 25 Hayat Felsefemi oluşturdu:

  1. Sevmek; sahip olmak değildir
  2. Özür dilemek;- zayıflık değildir, tam tersi özgüven göstergesidir.
  3. Kibarlık; zayıflık değildir( görgüdür)
  4. Bilgi; vizyon değildir
  5. Çok çalışmak; başarı değildir; akıllı ve odaklı çalışmaktır.
  6. Güç; başkalarını ezmek ve kullanmak değildir.
  7. Müzakere etmek; kazanmak değildir (ortak kazançtır)
  8. Alçak gönüllük; özgüven eksikliği değil, özsaygı ve özgüvendir
  9. Paylaşmak; insan sevgisi ve insan olmaktır
  10. Ego; her insanda olan, yönetilmesi gereken güçtür.
  11. Duygular; her insanda olan ve doğru yönetildiğinde dehalık, güç ve yaratıcılıktır.
  12. Saygı göstermek, insan olmaktır.
  13. Alay etmek veya dalga geçmek, güç değildir; tam tersi zayıflık ve komplekstir.
  14. Gülmek; mutluluk ve samimiyet göstergesidir.
  15. İçten kahkaha atmak, kişinin kendisini sevmesi ve hayatından memnun olmasıdır.
  16. Kendini tanımak, dünyayı tanımaktır
  17. Kendini yönetmek, dünyayı yönetmektir
  18. Dinlenmek, akıllı insanın düşünme zamanıdır
  19. Etkili dinlemek, karşımızdaki insana değer vermektir
  20. Spor yapmak, kendine değer vermektir
  21. Kendini sevmek, başkalarını sevmektir
  22. Arkadaş ile dost farkı; dost her zaman vardır, arkadaş iyi gününde vardır.
  23. Mutluluk; kendinden 100 % beklentide olmak, diğer insanlardan ise sıfır beklentide olmaktır
  24. Zenginlik, azla yetinmek ve elinde olanla mutlu olmaktır
  25. Şükretmek; sahip olduklarının kıymetini bilmek ve takdir etmektir.

Sevgiyle kalın. En önemlisi kendinizi sevin…

Önceki İçerikDünyanın En Büyük İnternet Öğrenim Platformu Artık Türkçe
Sonraki İçerikBir Kuşağı Anlamak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz