Mayıs Lezzetleri

Baharın bedenlerimizle flörtöz dansı başladı. Çok sıcak ya da çok soğuk olup, ruhlarımızı ezmeden, baskı altına almadan keyifli bir sohbettir bahar mevsimi… Böylesi dengede iken ne yiyelim diye düşündük! Ruhlarımızın hafifliğiyle uyum içinde olacak Ege havası öneriler bulduk. Bizim oralardan ve yormayacak Ege tarifleriyle, keyifli bir mayıs ayı olsun Martı kanadında…

hardallı somon malzemeHardallı somon

Çok basit bir ana yemekle başlayalım. Soğan ve sarımsağı doğrayıp 2 yemek kaşığı sıvı yağda bir kaç kez çevrelim. Maydanozun yarısını ince kıyıp ilave edelim. Somonları küp küp doğrayalım. İtiraz yok küp küp olacak… İnce elma dilimi doğradığımız patateslerle birlikte 1 bardak su ilave ettiğimiz tencerede 10 dakika pişirelim. Bu arada boş durmayalım ve hardalı az suyla eritip içine defne yapraklarını kırıklayalım. 5 dk da böyle pişirelim. Ocağı söndürdükten sonra küp tereyağını ilave edelim ki lezzeti yerine gelsin, isterseniz tereyağından vazgeçebilirsiniz ama kırk yılda bir perhizi bozsanız bir şey olmaz. Tencerede 2 saat dinlenmeye bırakalım. Ama servis yapmadan önce ısıtmayı unutmayalım… Afiyet olsun!

çığırtmaÇığırtma
Ah anneannecimin ruhuna gitsin. Kimse onun gibi yapamazdı. Yazları büyük bağ evine gidilirmiş. Ben o güzel günleri hatırlamıyorum tabi annem anlatıyor. Bir şölen, seremoni olurmuş. Büyük dedem gelir atını seyislere verirmiş. Bağ kenarına ekilen sebzelikten tazecik patlıcanlar, biberler, domatesler toplatırmış. Çığırtma yapmak bir adetmiş. Gözünüzde film gibi sahneler canlandıysa şimdi tek eksiğimiz “çığırtma”yı yapmak. O zaman hemen başlayalım!
Kemer patlıcanları helezon şeklinde çizelim. Biberlerin başını ve tohumlarını alalım. Biraz canice oldu ama ne yapalım. Yağda kızartalım. Domatesleri ve sarımsakları, her ikisinin de kabuklarını soyduktan sonra elbette doğrayalım. Üzerine kızarttığımız patlıcan ve biberleri koyup ocakta tıkır tıkır pişirelim. Aman dikkat çok pirişip, haşıl etmeyin. Domatesler diri kalsın, usulü böyle… Üzerine tuz ve şekeri ilave edelim. Artık yemek için soğumasını bekler misiniz bilemeyiz! Afiyet olsun..

yaz tatlısı malzemeYaz tatlısı

Reklam gibi oldu ama mecburuz en güzel Eti Burçak ile yapılıyor… Siz şimdi buna çok takılmayın da devam edelim. Süt, un ve şekerle kremayı yapalım. Detay yazmadık ama herkes bunlarla nasıl krema yapılacağını biliyor değil mi? Yoksa en başa dönüp zaman kaybetmeyelim şimdi!

Sonra, ocağın altını kapatıp peyniri ilave edelim. Bu peyniri hazır alabilirsiniz ama biraz sabır aşağıda nasıl yapıldığını anlatıyoruz. Bisküviyi döverek un haline getirip servis edeceğimiz kab (kadeh, kase vs) bir kaşık koyalım. Üzerine ılımış haldeki krema, sonra bir kat bisküvi daha ve kenarlarına çilekleri dizelim. Arzunuza göre katları çoğaltmak sizin yaratıcılığınıza kalmış. İkram ederken çilek, kuru meyve, fıstık gibi malzemelerle süslemeyi unutmayın. Afiyet olsun! 

mascarponeMascarpone tarifi

Pahalı bir peynir olduğu için malzeme olarak kullanmaya insan acıyor. Onun yerine Labne peynir kullanıyorduk. Yapımı son derece kolay olduğunu keşfettik ve bu sırrımızı sizinle de paylaşalım.

400 gr kremayı ocakta bir göz kaynatıp alın. 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edip karıştırın ve tencerenin ağzını havlu peçete koyup kapağını kapatın. Soğuduktan sonra peçeteyi alıp buzdolabında 1 gece bekletin. Kıvamı yoğun olmalı. Ertesi gün keseye koyup 3-4 saat suyunu süzdürün. Unutmayın taze olduğu için çabuk bozulan bir peynir, fazla bekletmeden hemen tüketin.

Sofralarınız sevgi dolsun, bereket taşsın…

Kız Çocukları

kizcocuklariyiz@gmail.com

facebook.com/KizCocuklari

twitter.com/KizCocuklari

instagram.com/kizcocuklari

 

Önceki İçerikBalonlarımızın Ardından Ağlamak
Sonraki İçerikBir Çocuk Nasıl Büyürse Öyle Yaşar!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz