Öğrenci olmak yaklaşık 20 yıl sürüyor, farkında olmadan öylesine geçen bu süre direkt hayatımızı etkiler. Bu süre hayallerimize ulaşmak için yürüdüğümüz bir yol olmalı, bu yolu ne kadar bilinçli kat edersek hayallerimize ulaşmamız o kadar kesin. Bilinçli bir yolculuk için ise kendimizi iyi tanımamız gerekiyor.
Öğrenci olmak hayatımızın önemli bir zamanını oluşturuyor. Genellikle 5 yaşında başladığımız öğrencilik iyi bir meslek sahibi olmak istiyorsak yaklaşık 20 yıl sürüyor. Bu süre içinde özellikle ilköğretim dönemi çok önemli. İlk temelin atıldığı bu yıllar, çocuğun yeteneklerini tanımak ve geliştirmek için de ideal zaman. Çocuğun kendini tanıması, yapabileceklerini keşfetmesi, kendine güvenini geliştirmesi için ideal zaman.
Her aile çocuğunun okulda başarılı olmasını ister. Başarılı olursa yaşamda da başarılı olacağının bir göstergesidir bu aynı zamanda. Bu nedenle alışkanlıkların geliştiği bu yıllarda öğrencinin öğrenme, algılama ve zihnini kullanma modelini öğrenmesi ve buna bağlı olarak alışkanlıklarını geliştirmesi, öğrencinin başarılı olmasını sağlayacaktır.
Bu dönem boyunca öğrencinin yanında ailesi dışında bir de öğretmenleri vardır, özellikle ilköğretimde 5 yıl süresince ilk öğretmen çocukların hayatında belirleyici yeri vardır. Güçlü yönlerini keşfetmesi, kendini iyi tanıması ve kendine güvenini kazanması açısından öğretmenin çocukla kurduğu iletişim ve etkileşimin değeri büyük.
Bu nedenle öğretmenlerin bir koç gibi yaklaşması, sadece öğretmeye değil, öğrenciyi kendini araştırmaya, keşfetmeye, gelecek odaklı düşünmeye yönlendirmesi, öğrencinin kendini keşfetmesi açısından çok yarar sağlayacaktır.
“Öğrenci Koçluğu Eğitimcinin Eğitimi Kursu” Trabzon’da gerçekleşti.
Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü ile önemli bir projeyi hayata geçirdik. “Öğrenci Koçluğu Eğitimcinin Eğitimi Kursu” nun birinci bölümü 11-14 Nisan’da 34 öğretmen katılımı ile gerçekleşti. Çalışmamızın teorik eğitim bölümü Mayıs ve Haziran aylarında 2’şer gün olmak üzere toplam 8 gün olarak tamamlanacak.
Çalışmamızın teorik eğitim bölümü Mayıs ve Haziran aylarında 2’şer gün olmak üzere toplam 8 gün olarak tamamlanacak. Çalışmaya katılan her öğretmen Yasemin Sungur’un takibinde, pratik uygulama geliştirmek için en az 5 öğrenciye koçluk yapacaklar. Kurs bitiminde okullarında yüzlerce öğrenciye ulaşacak yeni projeler yapacaklar.
Bu çalışmayı aşağıda ki bakış açısı ile gerçekleştirdik.
Bir insanın gelişmesinde, yeni bir beceri, yetkinlik ve davranış öğrenmesinde, kendisi için koyduğu hedeflere ulaşmasına ve karşılaştığı problemleri çözmesinde destek süreci olan Koçluk, kişinin bulunduğu yerden olmak istediği yere ulaşmasını sağlayan yol gösterme sürecidir.
Öğrenci koçluğu sistemi; akademik başarıda, eğitim hedeflerinin yerine getirilmesinde, öğrenci problemlerinin çözümünde anahtar yöntemler sunar. Öğretmenlerin öğrencileriyle, ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimlerinde pratik ve güçlü bir yol haritası verir.
Öğrenci koçu öncelikle eğitimin en önemli parçası olan öğretmen mesleğinin iyi bir uygulayıcısıdır. Bireyin profesyonel ve kişisel başarısına, iş üretme performansına, liderlik ve yönetim yetkinliklerine birebir çalışma yöntemleri ile odaklanarak sunulan bir danışmanlık ilişkisidir. Bu danışmanlık ilişkisini Trabzon eğitim camiasına özel sektör birikimi ile taşıyarak farkındalık yaratmayı amaçlayan eğitimcinin eğitimi kursumuz; çocuklarımızın akademik, sosyal ve özel yaşamlarıyla ilgili hedefler belirlemeleri ve onlara kolayca ulaşabilmeleri için farklı yöntem ve aktif bir eğitimle profesyonel uzman desteğiyle gönüllü öğretmenlerimizle paylaşılacaktır.
Beklenilen Kazanımlar:
- Okulun akademik ve sosyal başarısında yükselme.
- Çocukları yönlendirme konusunda farklı yöntemlere sahip olma
- Öğrencilerde görülen disiplin problemleri büyük oranda ortadan kalkar.
- İçinde bulunduğumuz çağın tehlikeleri ve tehditleri önlenir.
- Yaratıcılığı ve başarıyı destekleyen eğitim ortamı yaratılır.
Öğrenciler İçin Beklenilen Kazanımlar:
- Kendini tanır ve kendini yönetmeyi öğrenir.
- Hayallerini gerçeklere nasıl dönüştüreceğini öğrenir.
- Kendisini değerlendirmeyi, sorgulamayı ve geliştirmeyi öğrenir.
- Yapabileceğinden daha fazlasını yapma isteğini duyar
- Başarıya ve yaşama dair pozitif algıyı yükseltir.
- Amaç ve hedef belirleme, projelendirme ve sonuçlandırma becerisi kazanır.
- * Problem çözme ve güçlüklerle baş etme yetenekleri artar.
Yasemin Sungur