Gelişen Düşünceler Kulübü’nde gerçekleşen atölyelerden birisi de “Çocuklarla Yaratıcı Okuma Atölyesi” dir.
Kitap okumak bizleri geliştirir, düşündürür, farklı bakış açımız olmasını sağlar, paylaşmayı öğretir, yaratıcı olmayı ve iç yolculuklarımız da bize arkadaşlık yapar.
Benim için kitaplar;
Bir yolculuk arkadaşıdır.
Ya da yemek yaparken sohbet edilen bir dosttur.
Çoğu zaman sırdaştır, sayfalarında kendimi bulduğum ve sadece ona içimi akıttığım.
Bu güzel alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak için Gelişen Düşünceler Kulübü olarak Yaratıcı Okuma Atölyesini başlattık. Her hafta cumartesi günü, saat 11:00’den 12:00’ye kadar 6- 12 yaş grubundaki çocuklarla bu çalışmayı keyifle ve eğlenerek yapıyoruz. Sadece eğlenmekle kalmayıp, bilgileniyoruz ve paylaşıyoruz.
Neler yapmıyoruz ki, bazen bir kitabın kahramanına bürünüp bir fil yada bir korsan oluyoruz, hikayeleri tekrar yaratıp renkli kalemlerle çiziyoruz. Kelimelerin ve renklerin gücünü hissediyoruz. Bu etkinliğin en güzel taraflarından biriside birlikte grup halinde kitapları okuyup ve sonrada yaratıcı dramayı kullanarak canlandırıyoruz.
Yaratıcı Okuma çalışmaları çocukların; çoklu düşünme becerilerinin ve hayal güçlerinin gelişmesi sağlamaktadır. Kitabın kapağından başlayıp sayfalarında ilerlerken bu bakış açısıyla okumak çoklu zekanın ve yaratıcılığın bireye kazandırmakla kalmayıp sonrasında da eğlenceli bir okumayı kazandırmaktadır.
Çocuklarla Yaratıcı Okuma Atölyesi, sürekli tekrarlanması gereken ve düzenli olarak çocuğa kazandırılması gereken bir çalışma olmalıdır. Zaman içinde bu çalışma çocuğa sırasıyla şunları kazandırmaktadır.
Yaratıcılık
Eğlenerek okuma
Iraksak düşünme
Çoklu zeka yapısını geliştirir
Farkındalık kazandırır
Yeni ilişkiler keşfetme
Birden çok fikirlere ulaşabilme
Eksikliklere duyarlık
Çağrışım kurabilme
Birden çok kavrama erişebilme
Yeni sentezler yapabilme
Çocuklarla Yaratıcı Okuma, gelişen ve değişen dünyada yaratıcılık çalışmalarının başını çekecektir. Her yaştan çocuk için yapılmasının yanında hem kitabı sevdirmekte hem de yaratıcılıklarını ve sosyal iletişimlerini artırmaktadır.
“Hiçbir gemi, bizi bir kitap kadar uzaklara götürmez.” Anonim