İş Analisti kavramını sık duyar olduk son yıllarda. Peki, İş Analisti nedir, ne yapar, nasıl çalışır? İş Analisti olabilmek için neler hedeflenmelidir?
Covey’in “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabını okuyanların aşina olacağı başlığımızın “iş analisti” özelinde yorumlamasını yapacağız.
İş analizi nedir? Ne olduğunu bilmeden işi yapan ehil (!) kişi ünvanını alanlara mı sorsak?
Erbabına “analist” dense de tek işi değildir aslında. Analiz, sentez ve iletişim…
Analiz ile sentez kavramlarını çoğu kişi birbirine karıştırır.
Analiz; bilgiyi daha iyi anlamak için daha küçük parçalara bölme sürecidir. Diğer deyişle bilgiyi alıp, işleyip, anlama kavuşturmak ya da yeni bir forma dönüştürmek. Ayrıca gereksinim analizi de aynı kategori altında değerlendirilir.
Sentez; en basit tabiriyle analizin tersidir. Yeni birşey oluşturmak için bileşenleri birleştirme işidir. İş analisti yaptığı analiz ve planlama sonrası biriktirdiği gereksinimlere göre çözümleri sentezdir.
İletişim; birçok erbabın önemsemek bir yana bilmediği bu aktivite olmadan diğer bileşenleri icra etmek ne mümkün?
Peki, “iş analisti” olacak zat-ı muhteremin sahip olacağı alışkanlıklardan bahsedelim:
– Reaktif değil proaktif olmalı
Bilinçli olarak yapılan iş sorunları ve çözümleri daha önceden farketmektir. Kariyerinizde, işinizde ve günlük planlarınızda proaktif olmalısınız.
Proaktif değilseniz, reaktifsiniz. Güçlerin ve durumların, koşulların çevresini sardığı kurban gibisinizdir.
Aksiyona karar verin, aksiyon alacağınız anı beklemeyin.
-Zihninde canlandırma işini bitirmeli
Aklınızda canlandırmak önemli, zihinde şekillendirmeden fiziksel üretime geçmek her daim risklidir.
Profesyonel hedefler ve kilometretaşları kurmak bu işin maşası diyebiliriz. Bunlarsız düzen, intizam olmayacak ve odağı kaybedeceksiniz.
-İlk olması gerekenleri öncelikli yapmalı
Ne hayatı ne de projeleri aciliyetlere, krizlere ve son gün telaşlarına gark etmeyin. Önceliklerin belirlenmesi ve bu sırada işlerin düzenlenmesi gerekir. Öncelikleri olmamak, kolay işlerin önden alınmasına ve zamanın insafsız oyalamalarına maruz kalmanız demektir.
-Kazan-kazan felsefesini şiyar edinmeli
Takım olmanın ve paydaş olmanın gereği ama bir o kadar da ademoğlunun beceremediği… Eğer fayda ve davranışta empati kurabiliyorsanız kaybeden olmazsınız, kazanca ortak çıkanları rakip görmeyin. Kaybetmeniz daha mı iyi?
-Önce anlamayı sonra anlaşılmayı hedeflemeli
İyi bir dinleyici olmak her babayiğidin harcı değildir. “Söz gümüşse sükût altındır” demiyoruz da önce dinlemek sonra dinletmek lazım. Bu da zor iş değil mi? Öncelikle egolarınızdan arının.
-Sinerji sağlamalı
Zihinleri ve kalpleri seçeneklere, olasılıklara ve alternatiflere açık bırakmak… Paydaş ve takımıyla güçlü ilişkiler kurmak, güven iskeleti kurmak ve işbirliği… Bunlarsız iş analistinin başarısı suya yazılmış yazı kadar görünürdür.
– Usturası her daim keskin olmalı
Her daim tetikte ve çevik olmak gerek. Alıştırma, okuma, planlama, yazma, empati ve katılım hatta gerekirse meditasyon. Yeteneklerinizi her daim güçlendirin. Aşılacak yeni sorunlar ve bulunacak yeni çözümlere her daim hazır olmak gerek.
Bunlara ek olarak; “sorgulayın”… İş analistinin görevinde kalkanı sorgulamak olacak ki hamlesi “kurgulamak” olsun.
İş analisti çantasında bu nevaleyi taşıyandır. Gerisi teferruattır.
[…] http://www.martidergisi.com/etkili-is-analistinin-7-aliskanligi/ […]