Yetenekli insanların sahip olduğu yetkinlikler arasında en önemlilerini sayın derseniz, girişimci olmayı tereddütsüz ilk üç arasına yerleştirebilirim. Çünkü girişimci insan içindeki bitmek tükenmek bilmeyen artı değer yaratma dürtüsüyle yaşar. Girişimcinin artı değer yaratma dürtüsünü başarı yolunda destekleyen pek çok alt yetkinlik de sonrasında rahatça sıralayabiliriz; cesaret, karar verme, hedef odaklı yoğun çalışma ve iletişim becerisi gibi.
Ancak pek çok girişimcinin yolun daha başında ayağının takılmasına neden olabilen çok önemli bir iş unsuru bulunuyor: yola birlikte çıkılan insan kaynağı. Her ne kadar girişimci kişinin üstün vasıflarla donatılmış olduğunu varsaysak bile, artık günümüzde verimli bir takım çalışması olmadan büyük başarılar elde etmenin imkansız olduğunu hepimiz biliyoruz.
Dolayısıyla girişimciler yola çıkarken yapmaları gereken iş planında insan kaynağı girdisi üzerine gerek nicelik, gerekse nitelik bakımından titizlikle ve yazarak çalışmalıdırlar. Girişim sürecinde sıklıkla insan kaynağı planlaması söylemine direnç olarak masaya getirilen ‘maddi kaynak kısıtı’ girişim sürecinde organize çalışmamak adına kabul görebilecek bir gerekçe asla olamaz. Başlangıç itibariyle insan kaynağı ihtiyaç alt yapısı, öngörüleri, hedefleri iyi düşünülmüş ve kayda alınmış bir girişim, yol üstünde meydana gelebilecek bütün gelişmelere seri revizyonlarla rahatça entegre olabilir.
Diğer taraftan insan kaynağının sağlıklı planlanabilmesi için öncelikli olarak iş süreci analizlerinin hazırlanması ve bu süreçler içinde yer alması öngörülen insanların analizlerinin yapılması gerekir. İş analizi bir çalışanın görevlerini, bu görevleri nasıl, nerede, kimlerle, hangi araçları kullanarak yerine getireceğini, bu görevleri yürütebilmek için ne gibi niteliklere sahip olacağını açıklar. İş analizlerinin iş süreçleri baz alınarak çıkartılması takım içindeki iş ilişkilerini, yetki ve sorumluluk dağılımlarının da netleşmesini sağlar. İş analizleri, iş hacmi ve takım büyüdükçe, iş süreçleri değiştikçe mutlaka güncellenmelidir.
Girişimciliğin insan yönetimini boyutunu incelemek anlaşılacağı gibi oldukça teknik bir konudur. Bireysel girişimcilik potansiyelini analiz etmek ise daha özneldir diyebiliriz. ‘Ben ne kadar girişimciyim?’ diye kendi kendinize soruyorsanız, size başarılı girişimcilerin hikayelerini okumanızı size tavsiye edebilirim. Bu hikayeler size ilham verecek, girişimcilik yolunda kendi kendinizi daha büyük coşkuyla motive etmenizi sağlayacaktır.
Eğer tavsiyemi uygular ve başarılı girişimcilik hikayeleri okursanız her yiğidin yoğurdu farklı yediğini göreceksiniz ve bu hoşunuza gidecek…
Bir konu hariç: İnsan Kaynakları. Bütün başarılı girişimciler ısrarla başarı yolunda beraber çalıştıkları insanların ne kadar isabetli seçimler olduğu vurgularlar. Kısacası “bana iş arkadaşlarını göster, sana girişiminde ne kadar başarılı olacağını söyleyeyim” çıkarımının yanlış olmadığını rahatlıkla dile getirebiliriz. Unutmayın; başarılı girişimcinin İK aynasında sadece bir değil, her zaman birden çok insanın yansıması vardır.