İki Limon Satsam Daha İyi

İş dünyasının ünlü ve başarılı girişimcilerinden Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun satış ve pazarlama stratejilerini kaleme aldığı kitabı “İki Limon Satsam Daha İyi” öncelikle ismi ile dikkatimi çekti. 

“Nurdan; savaşçı kadınlardan… Çalışkan, üretken, meraklı, yaratıcı, yapıcı, değer bilen, teşekkür etmeyi bilen ve de bu kitapta bu yaşa kadar iş hayatında öğrendiklerini gençler ve bizlerle paylaşacak kadar samimi, cesur, gerçekçi ve yol gösterici… Böyle sahici kadın rol modellerine ne kadar çok ihtiyacımız var. Helal olsun arkadaşım, yolun açık olsun, savaşa devam.” demiş kitabın arka sayfasında Leyla Alaton ve çok haklı. Kadın rol modellere ihtiyaç var ve hikayeleri yazılmalı, konuşmalı ve hayatından kesitleri okuduğumuz bu kitap özellikle üniversite döneminde olan genç kadınlar tarafından okunmalı. 

Yıllar içinde çeşitli dergi ve gazetelerde yazdığı yazılar iş hayatının ve kariyer yolculuğuna güçlü ip uçları veriyor. “Bu yazılar 27 yıllık birikimin meyveleridir ve umarım seversiniz.” diyor kitabın başında ve okul ve iş hayatını anlatıyor.

nurdan tümbek

En büyük eksiğin hayal kurmak olduğunu gözlemlemiş, “plan yapmakta bir sorun yok”, diyor gençlere ve ekliyor “hayal kurun”.

İş hayatının daha başında Leyla Alaton’un  ile kendisine söylediği bir sözü ben de çok beğendim. “Nurdan’cığım iş aramak bir lüktür, bu lüksü iyi kullan.”  

Özellikle aile şirketlerinde doğal olarak görev alan genç kuşağın bu lüksü olmuyor, konuya bu açıdan da bakmalıyız.

iki limon

Kitabın isminin hikayesini de anlatıyor Nurdan Hanım. “Bir gün Burgazada’dan İstanbul’a deniz otobüsü ile giderken, iletişimci Berna Sağlam ile karşılaştım, sohbet ederken, kendisi herkesin iletişim ve pazarlama işinden anladığını sandığını ve müşterilere işinin inceliklerini anlatırken ikna etmek için zorlandığını ve pazarda iki limon satsaydı böyle bir ikna sürecini yaşamak zorunda kalmayacağını söyledi. Ben de “İKİ LİMON SATSAM DAHA İYİ” isimli bir köşe yazısı yazdım. Bu başlığı kitabımın da başlığı olarak seçtim. Herkes her işi biliyor sanki. İnternet var ya. Peki biz uzmanların boşuna mı saçı ağardı? Buna bir son vermeli. Farklı meslek dalları hakkında bir fikriniz olabilir, ama o dalı meslek olarak icra etmediyseniz, fazla da ahkam kesmemeli değil mi? Herkesin uzmanlığına saygı duymalı ve iyi bir dinleyici olmalı. Ben 50 yaşında halen dinliyor, öğreniyor, kendimi geliştiriyorum.”

1.04.2002’de Akşam Gazetesinde yayınlanan bir yazısından;

Kadınız ve Mücadele Edeceğiz

“Bizler yeterince zamanlı örgütlenip, haklarımızı savunmadık. Hep sindik. Dayak yedik, sustuk.”

15 yıldır tam gün yoğun çalışma yaşamında olan bir kişiyim, fakat hak ettiğim yere oldukça geç geldiğimi söyleyebilirim. Yaşıtım olan erkek arkadaşlarım ise çoktan genel müdür ve iş sahibi oldular bile.

Kitap Destek Yayınlarından çıkmış. 221 sayfa

Önceki İçerikDünyanın Çatısı, Baharat Cenneti Nepal
Sonraki İçerikYazar Bilgeliğinden Feyz Almak: Umberto Eco ve Harper Lee

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz