Eğer koçluk nedir, koçlar kimlerle çalışır, nasıl çalışırlar merak ediyorsanız bu yazı tam siz göre. Zira Türkiye’de bu konuda ilk hizmet verenlerden Yasemin Sungur yazdı.
Koçluk, kişiye bireysel ve kurumsal gelişim desteği sunarak, gelişimi ve değişimi desteklemek temelinde kurulan profesyonel bir ilişkidir. Bu sürecin doğal bir parçası olarak, kişisel değerler ve yaşam vizyonu, hedefler ve yaşam dengesi üzerinde çalışılır. Danışanların hayatlarının tüm alanlarıyla ilgili koçluk yürütülebilir. Koçluk çalışması; harekete geçmek, ilerlemek, değişmek, dönüşmek isteği ile kaynaklara ve potansiyele odaklanır. Bireylerin iş ve özel yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar, değişim ve değişimi yönetme ihtiyacı doğurur. Koçluk problem çözmek için değil değişim yaratmak için kullanılan bir gelişim aracıdır.
Bu çalışmada koçluk alan kişi aktiftir. Karar verme, başlatma, sorumluluk alma ve verdiği sözlere uyma yükümlülüğünü kabul eder. Koç, bu süreçte danışanının hedefe ulaşması için sahip olduğu beceri ve tekniklerle danışanını destekler.
Koçluk çalışmalarımız bireyin ihtiyaç, hedefler ve zamanına uygun olarak tasarlanır, en ideal çalışma yüz yüze haftalık görüşmeler olmak üzere planlanır. Danışanın koşulları ve istekleri göz önüne alınarak farklı planlar yapılabilir. Online görüşme, telefonla görüşme yapılır ve mail ile iletişim devam eder.
Bireysel koçluk her kişi için farklı tasarlanan bir süreç olmasına rağmen, genel olarak belirli bazı adımlar bulunmaktadır.
- Tanışmak, hedefleri belirlemek ve beklentileri ortaya koymak.
- Çalışma prensiplerini oluşturmak, planlama ve anlaşmak.
- Süreç ilerlerken kontrol etmek ve değerlendirmek.
- Uygulamalarla gelişim adımları atmak, sürekliliği sağlamak.
Kariyer Koçluğu
Kişilerin bireysel hedeflerine ulaşmalarına yönelik çalışma yapılan, yol haritası ve eylem planı yapmalarına profesyonel destek sağlayan hizmettir. Tamamen kişinin özelinde oluşturulan, gizlilik ve etik değerler çerçevesinde sunulan bir programdır.
Kariyer Koçluğu çalışması kişiye ‘yaşam yolculuğunda kendini daha hazır hissettirir, valizini toplatır ve yol haritasını yaptırır, hedef seçtirir.’ Hayalleri ve istekleri gerçekleştirmek için kendimizi tanımalı, kaynaklarımızı, potansiyelimizi bilmeli ve kullanmalıyız. Kaynaklarımızı iyi kullanmak için plan yapmalıyız. Plan yapabilmek için belirlenmiş hedeflerimiz olmalı, hedef belirlemek için birçok sorunun yanıtını vermeliyiz.
Yapılacak çalışmalar ile:
- Ben neler yapabilirim?
- Ben neleri yapmaktan hoşlanırım?
- Ben ne istiyorum?
- Ben ne yapmak istiyorum?
- Ben nerede olmak istiyorum?
- Karar ve eylemlerime yön veren nedir?
- Sevdiğim iş hangisi? Sevdiğim işi yapınca neler değişecek?
- İşimde kullanacağım yeteneklerim neler? Bunu nasıl yapabilirim?
Sorularının cevapları ortaya çıkarılır.
Kimler “Kariyer Koçluğu” programına katılabilir?
- Doğru mesleği seçmek, etkin hazırlanmak için, lise ve üniversite öğrencileri.
- Doğru işi bulmak ve etkin hazırlanmak için üniversiteden yeni mezunları.
- Kariyerinde ilerlemiş ancak hayatına bambaşka bir yön vererek 2.kariyer yapmak isteyenler.
- Belirlediği kısa ve uzun vadeli hedefe ulaşmak adına bireysel desteğe ihtiyaç duyan profesyoneller.
- Sorumlulukları fazla olan, yetki paylaşımını yapmak isteyen yöneticiler.
- Çalışanlarına gerektiğinde koçluk yapabilmek, onları yönlendirebilmek ve bilgi edinmek isteyen -yöneticiler.
Çalışmalarımızda hayaller ve istekler üzerine odaklanırız. Hedefler çıkartır, gerçekleşme sürecini takip ederek devam ederiz. Kişilere ihtiyaçları doğrultusunda DISC Kişilik Envanteri, Kişisel SWOT Analizi, Meslek Seçimi vb. testler uygularız, hedeflerinin önündeki engelleri keşfeder, aşmanın veya hedefi değiştirmenin yollarını ararız.
Martı Yasemin Sungur’a sordu
Koçluk konusuyla ilgili olarak aklımıza takılanları Yasemin Sungur’a sorduk.
Koçluk süreci nasıl devam ediyor, nasıl izliyorsunuz?
Genellikle haftalık görüşmeler şeklinde ilerleriz. Kişinin durumuza özel çalışmalar/planlar yaparız. Her şeyi konuşuruz. Karşılıklı anlaşma halinde ve kararları danışanın aldığı bir süreç. Online veya telefonla görüşme de yapıyoruz, mail ile iletişimi sürdürüyoruz.
Hangi tür konularda size geliyorlar?
Öyle çok neden ve birbirinden farklı nedenler oluyor ki, bu da çok doğru, çünkü herkes özel. Elbette yaş, eğitim ve cinsiyete bağlı farklı nedenler de var. Sevdiği işi bulmak, yaptığı işte iyi olmak, terfi etmek, aile-iş yaşamı dengesini kurmak, çalışma yaşamına geri dönmek, ikinci kariyer yapmak, istediği alanı seçmek, işyerindeki tekrar eden problemlerin çözümünü bulmak, mutlu olacağı mesleği veya işi anlamak gibi pek çok neden sayabiliriz.
Nasıl geri bildirimler alıyorsunuz?
Her görüşmede ve planlanan sürecin sonunda karşılıklı değerlendirme yapıyoruz. Yüzde yüz hedefler doğrultusunda ilerliyoruz. Çalışmalarımız aktif süreç ile ilerlediği ve her görüşmenin değerlendirilmesi tek tek yapıldığı ve birlikte aldığımız kararlar doğrultusunda gelişmeler kaydererek gittiğimiz için görerek ve yaşayarak ilerliyoruz.
Kariyer koçluğu etkin bir öğrenme süreci aynı zamanda. Kendilerini daha iyi ve etkin kullanmayı öğreniyorlar.
Geri bildirim işin her aşamasında var, her aşamada haberleşiriz, değerlendiririz. Hedeflere ulaşamıyorsak yanlış hedef koymuşuzdur, değiştirmenin bir yolunu buluruz.
“Hayallerin hedeflere, hedeflerin gerçeğe dönüştüğü bir yolculuktur yaşam.”
Yasemin Sungur