Issız Adam
Yönetmen: Çağan Irmak
Oyuncular: Melis Birkan, Cemal Hünal, Goncagül Sunar, Yıldız Kültür
Türk yapımı, 2008
Ada, Alper, Issız Adam Sendromu, Ayla Dikmen ve Nil Burak’ın 45’likleri, Beyoğlu sokakları, havuçlu ve tarçınlı kek… Çağan Irmak’ın 2008’de vizyona giren filmiyle birlikte gündemimize aldığımız konular bunlar.
Alper, kökleri Tarsus’a dayanan, İstanbul’da canını dişine takıp meslek edinmiş, restoran açmış, 45’lik toplayan yalnız bir adam. İkili ilişkilerini sadece cinsellik üzerine kuruyor, bağlanmaktan korkuyor, kalabalıklardan kaçıyor. Ada’nın o akıllarda yer eden son sahnede söylediği gibi, başkalarının hayatlarını ödünç alıp yaşıyor daha sonra geri vermek üzere.
Geçimini çocuk kostümleri tasarlayıp dikerek sağlayan Ada ise mütevazi bir hayat sürüyor. 2. el kitapları okumayı seviyor. Onlardaki yaşanmışlıklar hoşuna gidiyor. Üzerindeki karalamalara, sayfa aralarına bıraktıklarına bakarak hayat hikayeleri canlandırıyor kafasında.
Günün biri kitapçıda karşılaşıyorlar. Alper’in ısrarları, Ada’nın iki ileri bir geri adımları, havuçu, tarçınlı kekin hatırı derken aralarında aşk başlıyor. Başrollerden biri ıssız adam olunca filmin mutlu sonla bitmesi mümkün mü?
Erkeğin av döneminde kızı tavlamak için yaptığı havuçlu, tarçınlı kek, avın beyninde yer ediyor. Ada, film boyunca tarifi almaya yelteniyor. Sonunda bir kitaptan bulup yapıyor. Ama onunki gibi olmuyor, o tadı yakalamak için denemelerine devam ediyor.
Ada’yı Melis Birkan’ın Alper’i Cemal Hünal’ın canlandırdığı film, Beyoğlu sokaklarında geçiyor. Yemeklerle iki mutfakta karşı karşıya geliyoruz. Alper’in sahibi olduğu restoran ve evinin mutfağı. Yemek pişirmekten anlayan erkeğin, avlanma döneminde kadına sofra hazırladığı bir dönem vardır. İşte filmin bu döneminde Alper, yemek yapmanın en güzel tarafının birine yedirmek olduğunu açıklıyor. Onun hayatının resminin, ilk lokmadaki yüz ifadesi olduğunu öğreniyoruz.
Havuçlu Tarçınlı Kek
Malzemeler:
½ su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1 su bardağı tam buğday unu
4 yumurta
170 gr yumuşak margarin
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5 su bardağı ince rendelenmiş havuç
½ su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yapılışı:
Fırını 160 derecede ısınmaya alın. Üzümleri sıcak suda 20 dakika tutun, süzerek beklemeye alın. Yumuşak margarinin 150 gramını karıştırma kabına alıp mikserle krema halini alana dek karıştırın. Şekeri ve oda sıcaklığındaki yumurtaları kırın. Açık sarı renk alana kadar çırpın.
Unları (2 yemek kaşığı hariç) eleyip havalandırın ki kek güzelce kabarsın. Unlara kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyin. Yumurtalı karışıma ilave edin ve tahta kaşıkla karıştırın.
Kuru üzümlerin üstüne 2 yemek kaşığı unu döküp çalkalayın, her tarafına bulanmasını sağlayın. Üzümlerle, havucu, ceviz içlerini ve tarçını kek karışımına ekleyin, iyice harmanlayın.
22 cm çapındaki kek kalıbını, peçeteye buladığınız kalan margarinle yağlayın. Kek hamurunu içinde yayın. Isıttığınız fırında 50 dakika kadar pişirin. İlk 30 dakika fırını hiç açmayın. Kek kızarmaya başladığında piştiğini anlamak için içine kürdan batırın. Kuru çıkıyorsa keki fırından alabilirsiniz.
Keki 10 dakika dinlendirin. Kalıbın kenarlarında bıçak gezdirerek kekten ayırın. Keki kalıptan çıkarıp servis tabağına alın ve tamamen soğuması için bekleyin. Tırtıklı bıçakla dilimlere ayırın.