Katarina Witt, Pavarotti ve Einstein

“Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.” Mustafa Kemal ATATÜRK

Çocukluğumda bilim insanı olmak istedim. Bir şeyler icad etmek istedim. Her çocukta olduğu gibi dimdik ayakta idi sonsuz keşfetme arzum.

Çocukluğumda Karete Kid olmak istedim, Nadia Comaneci olmak istedim, Katarina Witt olmak istedim. O sporları onlar gibi iyi yapabilmek istedim. Her çocukta olduğu gibi dimdik ayakta idi vücudumun sonsuz hareket etme enerjisi.

Çocukluğumda Luciano Pavarotti olmak istedim. Sesimi onun gibi kullanabilmek. Her çocukta olduğu gibi dimdik ayakta idi sonsuz sanatsal güzelliğe olan aşkım.

Atatürk tüm bilim ve sanat kollarını ülkenin en ücra köylerine kadar yaymak istiyordu. Bu amaca ulaşmakta en önemli araç halk evleri ve halk odalarıydı. Halk evleri; insanları fiziksel, zihinsel ve entelektüel anlamda yükseltmek ve boş zamanlarını eğlence ve kültürel faaliyetlerle doldurmak amacıyla tasarlanmıştı.

Şimdiye bakıyorum. Oğlum dans etmek ise en azından şehirlerde çeşitli sanat evleri var. Belediyelerin çeşitli uygun bütçeli sanat ve spor kursları mevcut. Bütçeye göre buralarda dans etmeyi, piyano çalmayı, resim yapmayı, yüzmeyi, karateyi öğrenebilir. Sanat ve spora dair kendine bir şeyler katabilir.

Peki ya keşfetme arzusu? İçindeki merak?
Aslında hepimiz bilim insanı olarak doğuyoruz. Etrafımızdaki her şeyi merak ediyor, araştırıyor ve sorguluyoruz. Einstein’ın da dediği gibi içimizdeki her bir küçük merak tohumu büyüdükçe toplum tarafından eziliyor. Biz de itina ile eziyoruz. Önce kendi içimizdeki merak tohumlarını, sonra çocuklarımızınkini…

Çocuğumla arkeolojik kazı yapmak istiyorum hafta sonu atlayıp, çocuğumla uzayı keşfetmek istiyorum, çocuğumla fizik deneyleri yapmak istiyorum, çocuğumla hayvanlar aleminin biyolojisini keşfetmek istiyorum, çocuğumla kimyasal deneyler yapmak istiyorum.

itap1

Nerede? Nasıl?

Var mı sanat ve spor merkezleri gibi bilim merkezleri?

Vardır mutlaka bir yerlerde. Peki ya bilinirlik, yaygınlık? Ya talep? Aslında talep çocuklarda mevcut fazlası ile. Peki ya yetişkinlerde? Kamu rekreasyon alanları ve bir online casino için önemli mi?

Hangi ebeveyn kızım baleye gitsin dediği kadar kızım astronomi ile ilgilensin diyor? Hangi ebeveyn oğlum basketbola gitsin dediği kadar oğlum kazı yapsın diyor? Hangi ebeveyn kızım piyano çalsın dediği kadar kızım fizik deneyleri yapsın diyor?

Bilim, sanat ve spor bir toplum için olmazsa olmaz bir üçlü iken bilimi nereye koyuyoruz biz? Ve neden?

Bir 30 sene evvel çocuğunu piyano öğrenmeye göndermek isteyen ebeveyn sayısı bugün ki ile aynı değildi elbette. Bir 30 sene sonra da bilimle ilgilensin diyen ebeveyn sayısı bugün ile aynı olmayacak elbette. Yeter ki biz fen bilimlerini okulda arkamızda bırakmayıp bir hobi olarak hayatımıza yerleştirmeyi bilebilelim.

Ailenizle at binebileceğiniz, golf oynayabileceğiniz çeşitli sanat ve spor aktivitesi yapabileceğiniz tatil köyleri mevcut ülkemizde.

İşte bizden size bir de bilimle iç içe olabileceğiniz bir alternatif. Üstelik çocukların deney setleri ve diğer masrafları TÜBİTAK destekli. İTAP Bilim ve Toplum Merkezi’nin Turunç Marmaris’teki merkezi…

itap2

ITAP, 1800 metrekare alan içerisine kurulmuş, derslikleri, yemekhanesi, 50 kişilik misafirhanesi, 100 kişilik anfitiyatrosu olan, çam ormanları, yalçın kayalar ve Akdeniz arasına saklanmış dünyanın en güzel mekânlarından birinde bulunmakta. Enstitü, üniversite öğretim üyeleri tarafından kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu statüsünde olup, profesyonel bilimsel araştırmalarının, eğitimsel ve toplumsal bilim etkinliklerinin gerçekleştirildiği ülkemizde var olan tek kuruluş olma özelliğini taşımakta.

itap3

itap4

ITAP, ülkemizin hızlı bir şekilde bir bilim toplumuna yönelişine katkıda bulunacak bilim ve toplum etkinlikleri düzenlemekte, bu etkinlikleri ilköğretim, lise öğrencileri, öğretmenleri ve halka yaymak amacı ile astronomi faaliyetleri ve bilim şenlikleri düzenlemekte. ITAP Bilim ve Toplum Merkezi, bilim insanlarının topluma yönelik bilimsel programlar hazırlamasına ve toplumun bu türden taleplerinin karşılanmasına katkıda bulunmayı amaçlamakta.

itap5

ITAP Fizik Enstitüsüne bağlı Bilim ve Toplum Merkezi’nde 2013 yılında gerçekleştirilecek “Aile Bilim Şenliği” temalı etkinlikleri için takvim ve etkinlik programı oluşturma çalışmalarını tamamlamış bulunmakta. 2013 yazında, ITAP Turunç/Marmaris Kampüsü’nde çocuklarıyla birlikte ailelere yönelik yedi bilim şenliği gerçekleştirilecek. Çocuklarınızla veya torunlarınızla birlikte, hem tatil havasında dinlenip, hem de bilimle iç içe geçirebileceğiniz bulunmaz bir fırsat.

itap6

Şenlikler; fizik, gökbilim, matematik, biyoloji, kimya, jeoloji ve mühendislik alanlarında yepyeni birçok deney, uygulama, sunum, gözlem, gösteri vb. içerecek olan ve ilköğretim düzeyine iki farklı kademede hitap edecek.

itap7

Daha fazla detaylı bilgiye ulaşmak ve 2013 programlarına başvurmak isterseniz http://www.itap-btm.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Sevgi ve ışıkla.

itap8

Önceki İçerik“Çocuklar Gülsün Diye” Derneği
Sonraki İçerikKolay mı Er Meydanında Cenk Etmek?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz