Maalesef, uzun saatler boyu televizyon izlemek, bilgisayar kullanmak ve taşınabilir tabletlerle uğraşmak, kitaba ayrılan zamanı ya tamamen ortadan kaldırıyor ya da oldukça azaltıyor. Dürüstçe söylemek gerekirse, ben bile eğer zaman planıma kitap okumayı koymazsam, bu zaman tüketici ürünlerin esiri olabiliyorum. Peki, bu kadar elektronik alet sadece zamanımızı mı tüketiyor? Hayır, aynı zamanda gözlerin tembelleşmesine ve duruş bozukluklarına da sebep oluyor.
Bu hafta okuduğum güzel bir kitabı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazar, Roz Townsend Öğrenme Zenginliği kitabında hızlı kitap okumak için nelere dikkat edileceğini ve nasıl göz egzersizleri yapılması gerektiğini dile getiriyor.
Şu anki okuma hızımızı 2 katına çıkartmak için bazı alışkanlıklardan vazgeçmemiz gerekiyor:
• Okumak istediğiniz kitabı seçin.
• Kitap okumak için bir zaman planı yapın. Örneğin; bir haftada 2 gün ve günde 20 dakika. Zaman içinde bu planı okuma hızınıza ve iş yoğunluğunuza göre arttırıp azaltabilirsiniz.
• Okurken kelimeleri gruplayarak okuyun. Bir cümleyi 2 ya da 3 e bölerek okumaya çalışın. Bu becerinizi okuma hız becerinize göre geliştirin bu durum zamanla tüm paragrafı ve sonrada tam sayfayı okuma adımlarına geçmenizi sağlayacaktır.
• Beyninizi okumaya ayarlayın. Kitapta okuduğunuz kelimelerle kafanızda bir resim oluşturun ve kendi yorumunuzu beyninizde geliştirin.
• Kitaptaki bütünlüğü kavramak için bu soruları kendinize sorun;
-Ana düşünce nedir?
-Yazının hedefi nedir?
-Yazar bu hedefleri nasıl savunmaktadır?
-Yazının benimle nasıl bir bağlantısı olabilir?
Yazının sizinle olan bağlantısını algılayıp, bunu hayatınızla ilişkilendirebilirseniz, okuduklarınızı daha kolay hatırlar ve kitaba daha akıcı şekilde kendinizi kaptırabilirsiniz.
Gözlerimiz, okuma alışkanlığımızda bizimle olan en önemli organımızdır. “Göz Egzersizi” bu nedenle çok önemli. Bu çalışmayı gün içinde 3-4 defa yapabilirsiniz. Odada duvara yüzünüz gelecek şekilde oturun. Başınızı sabit tutarak, odanın sol köşesine ve sağ köşesine bakışlarınızı hareket ettirerek bakın. Bu çalışmayı 15 defa iki köşe arasında gidip gelerek tekrar edin. Sonra dikey olarak yukarı aşağı 15 defa gidip gelip tekrarlayın.
Francis Bacon’un dediği gibi “Okumak, haz duymaya, zihnimizi süslemeye ve yetkimizi arttırmaya yarar. Haz duyurmak hususundaki faydası, insan bir köşeye çekilip tek başına kaldığı zaman kendini gösterir. Zihnimizi süslemesinin, konuşurken yetkimizi arttırmasının da bir iş hakkında hüküm verirken o işi başarırken faydası dokunur.”
Kitapla ve Sevgiyle Kalın
Kaynaklar: Öğrenme Zenginliği, Roz Townsend, Sistem Yayıncılık