Kitaplardan iPhone’daki Müzeye

Bu sayfamızda sizlere yeni kitaplar, yeni CD’ler, kültür yaşamındaki yeniliklere yer vereceğiz. Önce kitaplar sonra da….

Bakar Mısın?
Martı’nın Şubat sayısında ‘Her mevsim aşk’ yazısını okuyacağınız Betül Dursun’un ‘Bakar mısın?’ isimli romanı raflardaki yerini aldı. Ayakitap’tan çıkan ‘Bakar mısın?’ asıl mesleği bilgisayar mühendisliği olan Betül Dursun’un ilk romanı. Roman okurken  kafanızda karakterler, mekanlar canlanıyorsa eğer, o roman ustaca kaleme alınmış demektir. Dursun’un romanını okurken kahramanlar , mekanlar, hatta evlerin içini bile kafanızda canlanıyor. Dört kişi ve dört hikayenin kesiştiği bir roman ‘Bakar mısın?’ Aslında dört farklı öykü ve dört farklı yaşam okuyoruz. Bu da edebiyatımızda az rastlanır bir kurguyu çıkarıyor karşımıza. Dursun, işte bu dört kişi etrafında aslında sürüklenen yaşamların portresini çiziyor. Gelecek vaat eden yazarlar arsında belki de ilk sıralarda yer alan Betül Dursun’un ‘Bakar mısın?’ ı övgüyü hak ediyor doğrusu. Kitabın ilk bölümü ‘Yolculuk’ alıp götürüyor zaten ve sonra elinizden bırakamıyorsunuz.

Hüzün Seremonisi
Genç Gazeteci Erkan Öztürk’ün ilk romanı ‘Hüzün Seremonisi’, Kurgu Kültür Merkezi Yayınları etiketiyle 130 sayfa olarak yayımlandı. ‘Hüzün Seremonisi’ aşkın, umudun, özlemin, hayal kırıklığının, bekleyişin ama en çok da hüznün romanı… Hayatımızdan sevinçler çıkınca geriye sadece hüzün kalmıyor mu? Ve hayatı aslında hüzünlerimiz anlamlandırmıyor mu? Hüzün Seremonisi ruhumuza şiirsel bir incelikle dokunuyor. Kitaptan bir bölüm:Erkan Öztürk’ün özgeçmişi: 1985 yılında Ardahan’da doğdu. Öztürk, öyküler yazıyor ve ikinci romanı üzerinde çalışıyor. Ankara’da yaşıyor.

Nazım Hikmet’in Bedri Rahmi’nin Arşivinden Bilinmeyen Şiirleri
İş Bankası Kültür Yayınları ve Yapı Kredi Kültür Yayınları, büyük şair Nazım Hikmet’in doğum gününde, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun arşivinde özenle  50 yıl boyunca korunmuş bir makara bant kaydını kitap-CD haline getirerek okurla paylaşıyor.

Paris’te 1961’de kaydedilen Nazım Hikmet’in kendi sesinden şiirleri aynı zamanda şairin doğumgünü olan 17 Ocak Pazartesi gününden itibaren “Büyük İnsanlık / Kendi Sesinden Şiirler” adıyla raflarda olacak. Nazım’ın 57 şiirinin kendi sesinden dinlenebileceği eser, Nazım’ın hiç bilinmeyen iki şiirini de hem ses kaydı, hem de yazılı olarak ilk kez okura sunuyor.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Aydınlatma Projesi Tamamlandı
İstanbul’un değişmez simgelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul Üniversitesi, Siemens ve OSRAM’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen aydınlatma projesiyle eski günlerine geri döndü.

Proje kapsamında, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi’ne özel bir de internet sitesi yapıldı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi ile ilgili bilgilere artık www.beyazityanginkulesi.com adresinden ulaşabileceksiniz. Tarihî eserlerle zarar vermeyen LED teknolojisi ile aydınlatılan Beyazıt Kulesi, İstanbullulara ertesi gün havanın nasıl olacağını da bildirecek.  Gerçekleştirilen ışıklandırma sistemine göre mavi açık ve güneşli, yeşil yağmurlu, sarı sisli havayı, kırmızı ise kar yağışını simgeliyor.

Pera Müzesi iPhone Uygulaması Yenilendi
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi yeni iPhone uygulamasıyla müze ziyaretini müze mekanı dışına taşıyor. Ziyaretçiler, detaylı olarak Pera Müzesi iPhone uygulamasında, Etkinlik Takvimi’nden sözel etkinlikleri, eğitim ve film gösterim programlarını takip edebilecek; Pera Film ve Pera Eğitim’den programları hakkında detaylı bilgi alabilecek; Sergiler bölümünden Koleksiyon ve Süreli Sergiler üzerine oluşturulan metinlere ve görsel seçkilere ulaşabilecek. Ziyaret’ten ise, Pera Müzesi ziyaret saatleri, giriş ücretleri, adres ve ulaşım hakkında bilgi alabilecekler. Pera Müzesi iPhone uygulamasını Pera Müzesi websitesi Mobil Uygulamalar’dan ya da iTunes Mağazası’ndan ücretsiz indirebilirsiniz. Uygulama için internet bağlantısı gerekmektedir ve akıllı telefonlarda çalışan mobil site ile birlikte çalışır.
www.peramuzesi.org.tr

Ayşe Dural

 

Önceki İçerikFifty Kuruş
Sonraki İçerikFrida Kahlo ve Diego Rivera Eserleri ilk kez İstanbul’da
Ayşe Dural
Saint Benoit mezunu. Bu okulda Fransızca ve İngilizceyi öğrendi ve çok sevdi; özellikle Fransızcayı. Sonrasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. Eğitim hayatına İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde devam etti. Çalışma hayatına Garanti Bankası Halkla İlişkiler Bölümü’nde başladı. Sonrasında dergiciliğe adım atarak Gelişim Yayınları’nda çalışmaya başladı. Türkiye’nin ilk “copyright” dergisi Marie Claire’de çalıştı. Suha Arafat’tan Orhan Pamuk’a kadar pek çok kişiyle söyleşiler yaptı, kadın hakları konusunda araştırmalar yaptı, modayı yakından takip etti. AMICA, BIBA gibi dergilerde çalıştı. Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. 2000-2006 yıllarında The Gate dergisinin yayın yönetmenliği yaptı. Koç Holding’in Bizden Haberler dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra PR ajanslarında Medya İlişkileri Yönetmeni olarak çalışmaya başladı. Böylece artık haber yapmayacak, ama haberi gazetecilerle paylaşacaktı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin medya ilişkileri yönetmenliğini üstlendi. Yasemin Sungur’la birlikte Kültür Sanat Ajansı’nı kurdular. Kitap editörlükleri yaptı. Dural, basında ve halkla ilişkiler konusunda edindiği tecrübe, bilgi ve deneyimi, danışmanlık, eğitim ve seminerler aracılığı ile yeni nesillere aktarmakta ve martidergisi.com için röportajlar yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz