Sevgili Münteha Adalı’yı ne zaman, nerede tanıdım hatırlamıyorum. Cesur bir yürek o. Sadece kendisi için değil, çevresindeki herkesi düşünerek sosyal etki yaratmayı seçmiş. 30 Mayıs’ta Sosyal Etki Zirvesinde buluşacağız, öncesinde konuştuk.
Sosyal Etki Zirvesi’24’ün amacı nedir?
Konuşulmayanın konuşulduğu, göz ardı ettiklerimiz ya da fark etmediklerimizin dile geldiği bir buluşma olacak. Görünür kılacağımız hepimizin arzu ettiği Eşitlik konusunu “Eşitsizliklerden Eşitlik arıyoruz” mottosuyla toplumla paylaşmak temel amacımız.
“Eşitsizliklerden Eşitlik Arıyoruz” mottosuyla yola çıkılmış. Neler bulmayı amaçlıyorsunuz?
Kendimizden başlayarak arzu edileni aramak, sadece kendimizin maruz kaldığı durumlar için değil. Hiç tanımadığımız birlerinin de başına geldiğinde aynı duyguyu hissedenlerin bir arada olduğu bir topluluk yaratmak. Bu ortak felsefe çerçevesinde toplumsal farkındalıkla toplumsal dönüşüme aracılık etmek.
Hayal gibi gelebilir ama umutlar hayalle başlar ve hayat bulur. Bunların olmadığı yerde yaratıcılığın harekete geçmediğini bilenlerdeniz. Ben, sen değil de kim yapacak hayal edileni, her şeyin benden başlayıp biz ile hayat bulup eyleme geçmesi kaçınılmazdı. Eşitsizliklerin tamamı tabi ki değil ama birkaçı eyleme dönüşüp süreçte yerini alırsa diğerlerinin de çözüme ulaşması mutlaka olacaktır. Paydaşlıkta bu sürece hız katan en büyük hareket olacağı kesin.
Pek çok paydaş ismi görüyoruz, paydaşlarla nasıl bir yol arkadaşlığı yapılacak?
Her paydaşımız bir eşitsizliğin karşısında bu var oluş hikayesi için kurulmuş ve faaliyetlerine devam etmekteler.
Yeni bir şey değil var olan gücün bir araya gelerek aynı hedefe yönelik çalışmaların güç birliği, zaten varlardı ama birlikteliğin gücü ve çözüme etkisi kaçınılmaz olacaktır.
Zirve sonrasında neler yapmayı planlıyorsunuz? Süreç nasıl devam edecek?
Çıktı raporu hazırlanacak, paydaşlarımız arasında bu konuda çalışmak isteyen üç üniversite ve bu konularda çalışan akademisyenlerin olduğu bir çalışma grubu bizlerle birlikte olacak.
Sosyal Fabrika Toplumsal Dönüşüm Platformu hangi fikirle yola çıktı? Kısa dönem, uzun dönem hedefleri nelerdir?
Sosyal Fabrika, Atatürk’ten ilham alınan bir sosyal sorumluluk projesidir. Atatürk’e göre, fabrika ve işletmeler sadece üretim yapılan bir mekân değil aynı zamanda “Ar-Ge’’ çalışmalarının yapıldığı bir laboratuvar, eğitim verilen bir okul, her türlü sanat ve spor imkanlarına sahip bir kültür kompleksi, bir “yaşam alanı” bir kampüstür.
Atatürk’ten aldığımız ilhamla bugüne kadar yaptığımız tüm sosyal sorumluluk çalışmalarını “Sosyal Fabrika” başlığı altında topladık.
Biz de diyoruz ki “Sosyal Fabrika” ile her işletme bir değişim elçisi olmalıdır. Şirketlerin kâr ve ticaret odaklı faaliyetlerin dışında toplumsal çalışmalarda yaparak sosyal değişime de aracılık etmeleri gerektiğinin altını çiziyoruz.
Ticaretimizi toplumsal sorunları göz ardı etmeden, kendi değişimimiz ve gelişimimizle birlikte toplumsal değişime aracılık etme motivasyonu ile farklı ve yeni projeler üreterek güçlendiriyoruz.
2004’den beri farklı STK’larda üyeliklerim ve aktif çalışmalarım oldu, yaptığım girişimlerin bana kattıkları, benim gözlemlerim, herkesle kurduğum iletişimim, memleketi, dünyayı gezmelerimde gördüklerim, biriktirdiklerim ve 2013 ten beri bireysel olarak yazıp zaman içinde hayata geçirdiğim projelerin sonu bu zirve kaçınılmazdı.
Yaptığınız şeyler inanan dostların gücü ise en büyük sermayem oldu ve olmaya devam etmekte.
İlham kaynaklarınız neler?
Hayatın kendisi, yaşamda gördüğümüz engeller, olumsuzluklar bizim maruz kaldıklarımız, başkalarının hikâyeleri ve şahit olduklarımız.
Okurlarımız Münteha Adalı’yı tanısınlar isteriz. Kendinizi nasıl anlatırsınız?
Hayatın kendisi ve hayatın beni konuşturduğunu hep söylüyorum.
Münteha Adalı, iş dünyasında girişimci ve yatırımcı olarak Güvensan şirketinin CEO’su. 39 Kalamış Marina Hotel & Restoranın kurucusu. 39 Sanat Galerisi “Sanatı ve Sanatçıyı destekleyen mottosu ile CEO’su. Sosyal etki stratejisti olarak toplumsal sorumluluk ve değişim için yaptığı çalışmalar ve projeleriyle tanınır.
İş dünyasında sadece kâr odaklı değil, toplumsal fayda yaratmaya da önem veren bir yaklaşım benimser. Şirketlerin sadece ticaret yapmakla kalmayıp topluma katkı sağlamaları gerektiğine inanmaktadır.
Bu misyonla hareket ederek, kendi sosyal girişimi olan Sosyal Fabrika’ da yarattığı ve liderlik ettiği projeler ile; gençlerin, çocukların, kadınların ve erkeklerin, toplumsal normları aşarak, kendi potansiyellerini gerçekleştirebileceği daha iyi bir gelecek inşa etmeleri için çalışmaktadır.
Türkiye’deki ilk ve tek kadın odaklı yatırım platformu, ARYA Kadın Yatırım Platformu’nun kurucu ortağıdır.
KAGİDER, TOBB, PWN, GEN TÜRKİYE,HABİTAT,TUED gibi STK’larda toplumsal fayda yaratan projelere katkı sağlayan Adalı aynı zamanda Arel Üniversitesi, YenidenBiz ve Binyaprak Danışma Kurulu’ndadır.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların iş dünyasındaki varlığı, sınıflar arası eşitsizlik, gençler, çocuklar, girişimcilik gibi toplumun her kesimini kapsayan konularda farkındalık yaratmak. Değişim ve dönüşüm elçileri yaratmayı hedefleyen projeler gerçekleştirmiştir. Girişimci, yatırımcı, mentor ve stratejist olan Adalı,
KAGİDER, TOBB, EWMD gibi STK’larda üyelikleri olan Adalı aynı zamanda Turkishwin üyesidir ve Binyaprak danışma kurulundadır.
Arya’nın kurucu ortağı olan Adalı, aynı zamanda evli, iki kız çocuğu annesidir.
Yasemin Sungur