Mychiatry – Maykiatri

Psikiatrist  ruh hekimi demek. Psychiatry’den geliyor. Latince psy /psukhe-ruh, akıl, zihi, düşünce) ve iatry / iatros – şifacı, iyileştiren sözcüklerinden türemiş. Psychiatry / Psikiatri de bu durumda ruh sağlığı ile uğraşan bilim, alan oluyor.

Şimdilerde yeni bir trendi anlatmak için kullanılan, “MychiatryMaykiatri” işte buradan uydurulmuş yeni bir kelime, yaklaşım.

“My (may okunur)” İngilizcede “benim, kendimin” demek. Bu durumda sonuna “iatry” eklenince  ortaya çıkan “MychiatryMaykiatri”de “kendi sağlığını koruma, kendi kendinin hekimi” demek oluyor. Son derece zekice birleştirilmiş sözcüklerle, nefis bir ifade,  olmuş. Bayılıyorum bu icatlara, harf yani akıl oyunlarına. Yaşasın yaratıcı beyin hücrelerimiz! Neyse, konumuza dönelim…

Ünlü trend filozofları, pazarlama guruları diyor ki… 2014’te:
ufuk_1

– “Wearable Technology / Giyilebilir Teknolojiler” alanında yapılan buluşların, seri üretimleri yaygınlaşacak. Bu tür cihaz ve çözümler kolayca kitlelere ulaşacak, kullanımları ışık hızında yaygınlaşacak.

– İlaveten akıllı telefonlarda geliştirilecek sayısız uygulama ile

– İnsanlar kendilerine dair psikolojik ve fizyolojik değerleri anında saptayıp, sayısal verilere ulaşıp, bilgilenebilecekler. Yapılması ya da yapılmaması gerekenlere dair önerileri hemen öğrenebilecek, önlemleri derhal alabilecekler.

– İşte bu sebeplerle de “Quantified Self / Kendini Sayısallaştırma / Kendini Ölçme” diye özetlenebilecek yeni bir alan tavan yapacak.

Şifacı Teknoloji bilinci ve icatları gelişiyor…

İşte bu hallerimiz nedeniyle, 2014’ten sonra kişinin kendi sağlığıyla anlık olarak, her an ilgilenmesi, bireyin bir bütün olarak kendisini daha sağlıklı kılma ve tutma çabası demek olan “Maykiatri” yeni ve yükselen bir trend olacak…

Fütürist ve Trendistlere göre aşağıdaki nedenlerle insanların tercihlerine Maykiatrik davranışlar damga vuracak:

1.    Şu anda pek çok sektör insanların sadece fiziksel sağlığına, bedeninin fit olmasına odaklanmış durumda. Oysa insanlar kariyer veya sosyal yaşam başarısı için akıl sağlığının da en az hatta beden sağlığını da etkiler düzeyde belirleyici ve önemli olduğunu fark ederek, bu konulara daha fazla odaklanacaklar.

2.    Bireyler giderek artan oranda “yaşam tarzı asistanlarına” dönüşen akıllı telefonlar ve üzerlerindeki uygulamaların “self treatment – kendi kendini tedavi” alanında da yardımcı olabileceğini keşfederek, telefonlarını, üzerlerine giydikleri, taktıkları akıllı aparatları çok daha farklı amaçlar için de kullanmaya başlayacaklar. Onlarsız an geçirmeyecekler. Akıllı telefon ve cihazları bir anlamda “Şifacı Teknolojiler” olarak görecekler.

3.    Ruh ve beden sağlığını bozuyor diye tozu dumana katanlara rağmen,  aksine, bu tür araçlar stres ölçen, kalp atışını gösteren, kas-kemik-yağ oranını veren yetenekleri sayesinde kişisel sağlık verilerimizin takibi ve iyileştirilmesi için her gün daha çok kullanılacak ve yaygınlaşacaklar…

İki tip türetici bu trendi besliyor olacak:

–  Ruh sağlığını, fiziksel form, kariyer gelişimi ve akademik başarı gibi önemli bir kriter olarak kabul edenler

– Modern yaşamın zaman kıtlığı, aşırı iş yükü,  yüksek stresi, kaygı dolu ortamında bunalan, yorulan,  daralan ve maykiatrik buluşlarla rahatlamaya ihtiyacı olanlar.

Kim ne derse desin, insanların mutluluk ve huzur arayışlarının yükseldiği bir dönem geçirdiğimiz kesin. Hal böyle olunca an-be-an “mutluluk, stress, kas, kemik, yağ, kalp atışı, tansiyon vb.” ölçen her şeyin, çözümün, cihazın yolu, dolayısı ile yeni trend Maykiatrinin de:)  sonuna kadar açık olacak…

Örnekler:

ufuk_4

PIP: Strese duyarlı, oyuncuları rahatlatan video oyunu

İnsanların stresini azaltmak üzere kurgulanan oyunda, elde tutulan cihaz, kablosuz “bio-sensor”  ile parmak derisinden galvanik (elektrokimyasal ) sinyalleri alıp, Bluetooth ile bir akıllı telefon ya da monitöre yolluyor. Oyunu kazanmak için stres seviyesinin rakipten daha düşük olması gerekiyor.

Melon: Odaklanmayı ölçen akıllı kafa bandı
Beyin aktivitesini EEG ile ölçen ve çeşitli ortamlardaki odaklanma seviyesini monitöre yansıtan bir uygulama.
Böylece melon kullanan kişi hangi koşullarda (hava, iklim, gün, ses türü, gürültü, ortam, görseller vb.) odağının arttığını ya da kaçtığını öğreniyor ve kendini bu saptamalara göre daha bilinçli çabalarla geliştirebiliyor.

 

Önceki İçerikÇocuklarımız Başarı mı Yoksa Öğrenme Odaklı mı Çalışmalı?
Sonraki İçerikMeksika: Maya ve Aztek’lerin Vatanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz