SIDEWAYS

Gösterime girdiği yıl, aday olduğu ve kazandığı ödüllerle adından sık sık söz ettiren Sideways filmi, Santa Ynez turizmine sağladığı katkı, Pinot noir ve Merlot satışlarına etkisiyle de dikkat çekiyor. Filmin gösterildiği yıl, Miles’in öve öve bitiremediği Pinot noir satışları yüzde 16 artış sağlarken, Merlot satışları ise yüzde 2 düşmüş…

Yönetmen: Alexander Payne
Senaryo: Alexander Payne, Jim Taylor
Oyuncular: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh
ABD-Macaristan yapımı, 2004
 
Rex Pickett’in aynı adlı romanından başarıyla uyarlanmış –ki En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü sahibi- şarap kültürünü ve hayatın iniş çıkışlarını aktaran bir film Sideways.

Miles ve Jack, orta yaşa gelmiş olmalarına rağmen hala hayatlarını istedikleri düzene oturtamamış iki eski arkadaşlar.
 
İki yıl önce boşanmasına rağmen hayata uyum sağlayamayan, İngilizce öğretmenliği yaparken yazar olmayı umut eden Miles, üniversiteden arkadaşı, eski pembe dizi ve reklam oyuncusu Jack’i, sık sık ziyaret ettiği Kaliforniya Santa Ynez vadisindeki üzüm bağlarında geziye çıkarır.

Miles’ın amacı; iyi şaraplar tadıp lezzetli yemekler yiyip golf oynayarak Jack’e kutlama hediyesi vermektir. Jack ise bir hafta sonra yapılacak düğünü öncesi son kez özgürlüğün tadını çıkarıp Miles’ı da buna ortak ederek çapkınlık yapmak arzusundadır. Şarap garsonu Maya ve şarap tattırıcısı Stephanie, kısa sürede bu gezinin parçası haline gelir.

Miles’ın Pinot Noir sevgisinin altındaki nedenleri filmin ortalarına doğru kendi ağzından dinliyoruz: “ Yetiştirilmesi zor. Kalın kabuklu, erken olgunlaşıyor, sürekli bakım istiyor. Dünyanın gözden uzak yerlerinde yetişiyor. En sabırlı, tutkulu bahçıvanlar yetiştiriyor. Onun verebileceklerini anlamak için zaman ayıran üreticiler onu en iyi şekilde değerlendiriyor. Tadı akıldan çıkmaz, gezegenin en eski lezzeti.”

Miles’ın romantik bir ilişki yaşadığı Maya şarapta ne buluyor dersiniz?
“Aslında şarabı düşünmeyi severim. Nasıl canlı bir şey olduğunu… Üzümlerin yetiştiği yıl olanları düşünmeyi severim. Güneşin nasıl parladığını, yağmur yağıp yağmadığını… Üzümleri yetiştirip toplayan insanları düşünmeyi severim. Eğer yıllanmış bir şarapsa kaç tanesinin ölmüş olduğunu. Şarabın sürekli gelişmesini severim. Bugün açtığım şişenin başka bir gün açsaydım nasıl farklı olacağını. Çünkü bir şişe şarap canlı bir şeydir. Sürekli gelişir ve karmaşıklaşır…”


 
2004 Altın Küre’de En İyi Film Ödülü’nü de alan Sideways, şarap kültürüne girişi sağlıyor. Film mekânı olarak dünya çapında şarap imalathaneleriyle ünlü Kaliforniya Santa Ynez vadisinin seçilmesi elbette şaşırtıcı değil. Gezinin ilk durağında Miles’dan gözlemleyip, koklayıp, içerek şarabın nasıl tadılacağını öğreniyoruz. Sadece bir şarap veya üzüm çeşidinin bile şarap tutkusu yaratabileceğini anlıyoruz. Şarap mahzeni veya koleksiyonu, tutkunlarının şaraba yaklaşımları hakkında işaretler içeriyor. Miles, Maya, Jack ve Stephanie’nin çıktıkları yemekte masaya gelip giden şaraplarla, her yemekle ayrı şarap içildiğine tanık oluyoruz.

Bu filmi şaraba ilgi duyanlara, sevdikleri bir şarabı yudumlayarak izlemelerini öneririm. Miles’ın beğenisini dikkate alarak bir ara Pinot Noir içeceğim ama öncelikli tercihim; çiçeksi, çeşitli meyve (turunçgiller, şeftali, kayısı), bitkisel (yeşilbiber, kuşkonmaz), vanilya, tereyağı, baharat (karanfil) aromaları içeren Sauvignon Blanc olacak.


 
Şarapla pişirilen yemekler de ayrı bir lezzette oluyor. Etler, deniz mahsülleri, soslar, tatlılar, şarapla pişirilen yemek grupları. Julia Child’ın şarapla pişirdiği Boeuf Bourguignon’u bazılarınız anımsayacaktır. Bizim tarifimiz ise mevsim meyvesi armut ile yapılan bir tatlı çeşidine ait.
 
Şaraplı Armut Tatlısı
 
Malzemeler:
400 ml iyi kalite kırmızı şarap
350 ml nar suyu
100 gr toz şeker
3 yemek kaşığı bal
1 limonun suyu
1 adet çubuk tarçın
1 adet çubuk vanilya
3 karanfil tanesi
1 karabiber tanesi
6 armut (Santa Maria veya Frenk cinsi)
Süsleme için taze nane ve dondurma

Yapılışı:
Şarap, nar ve limon suyu ile şekeri, balı, çubuk tarçını, uzunlamasına ikiye böldüğünüz vanilyayı, karanfil ve karabiber tanelerini tencereye koyun. Bu tencerenin, tüm armutların dik olarak sığabileceği uzunlukta, çapı dar bir tencere olmasını öneririm. Tencereyi kısık ateş üzerine koyun ve ara ara karıştırarak şeker ve balı eritin. Bu işlem yaklaşık 10 dakikanızı alır. Ocağın altını kapatıp armutların hazırlığına geçin.

Armutların kabuklarını, üzerinde sapları kalacak şekilde soyun. Alt bölümlerini, tabağa rahatça oturması için bir parça kesin. Meyveleri tencerenin içine dik olarak yerleştirin, kapağını kapamadan kısık ateşte pişmeye alın. Armutların cinsine göre pişme süresi değişir. Bununla birlikte yaklaşık 30 dakikanızı alır. Emin olmak için yumuşaklığını, içine batıracağınız kürdan ile kontrol edebilirsiniz.

Süre sonunda armutları nazikçe bir tabağa alın. Tencerede kalan sosu, yarı yarıya ininceye kadar kısık ateşte kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp sosu soğumaya bırakın.

Armutların tamamının sos içinde olacağı yükseklikte bir kaba sosu ve armutları koyun. Meyvelerin sosun rengini alması için en az 3 saat dinlenmeye alın.

Servis sırasında armutları tabağa yerleştirin. Üzerine bir parça sos dökün. Yanına bir top dondurma yerleştirin. Taze naneyi de yerleştirerek son dokunuşu yapın.

Önceki İçerikKüçük Prens
Sonraki İçerikMartı Kasım Sayımız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz