Herkesin çocukluk döneminde bir defa dahi olsa izlediği Şirinler, günümüzde de oldukça popüler bir yapım. Çizgi filmler arasında çocukların favorilerinden olan Şirinler’in komünizm ile suçlandığını biliyor muydunuz?
Çocukluğumuza dönsek galiba herkesin isteyeceği ilk şey sabah kalktığımızda televizyonun başına geçip çizgi filmleri izlemek olacaktır. Sabah erken saatler olmasına rağmen birçok çocuk, sadece çizgi filmler için uykularından fedakârlık yapıp ekran başına geçiyordu.
Şirinler’de bu çocukların en çok sevdiği yapımlarının başında geliyordu. 1981 yılından itibaren televizyonlarda yayınlanmaya başlayan Şirinler, 7’den 70’e herkesin ilgisini çekmeyi başardı ve Dünya çapında büyük bir başarı yakaladı. Ardından 2010’lu yıllarda 3 filmle beyaz perdeye taşınan yapım, tekrardan popülerliğini yakalamayı başardı.
1.Şirinler’in kaderi iş görüşmesinden sonra çizildi.
Şirinler’in yaratıcısı olan Pierre Culliford, dişçi asistanı olmak için bir görüşmeye katılmaya karar verdi. Fakat bu görüşmeyi 15 dk ile kaçıran Pierre Culliford, kaderinin değiştiğini hissedecek ki görüşmenin ardından illüstratör olmaya karar verdi. Bu sayede Dünya bir dişçi asistanı kaybetmesiyle birlikte belki de en popüler çizgi filmlerden bir tanesinin doğuşuna şahit oldu.
-
Şirinler’in şarkısı da popüler oldu.
Şirinler’in tatlılığı sadece çocukları değil gençlerin de ilgisini çekmeyi başarmıştı. Bu yükselişin ardından çizgi film için çıkarılan The Smurf şarkısı, 16 ülkedeki şarkı listelerinin başında kendisine yer buldu.
-
UNICEF, Şirinler’in köyünün bombalandığı bir reklam çalışması yaptı.
Şirinler’in köyünde kim yaşamak istemez ki? UNICEF ise reklamında köyü bombalayarak izleyicilere Dünya’daki sorunlardan bir tanesini hatırlatmaya çalıştı.
Bu reklam, çocuklarda olumsuz etki yapmaması için sadece saat 21.00’dan sonra yayınlanması kaydıyla onaylandı.
-
Şirinler dilinde şirin kelimesi birçok anlama gelebilir.
Şirinler’i izlerken tatlı dostlarımızın çok fazla şirin kelimesi söylediğini fark etmişsinizdir. Bunun sebebi ise şirin kelimesinin hem fiil hem isim olarak kullanabilmesidir.
-
Tek kadın Şirine var.
Çizgi filmde kötü karakter olarak tanınan Gargamel ve kedisi Azman, ilk başta kötü bir Şirine yaratıyorlar. Gargamel’in bunu yaparken tek amacı Şirinler Kasabası’nda casusluk yapmak. Meydana getirdiği Şirine ise bizim gördüğümüz sarışın Şirine’den oldukça farklı. Siyah saçlı, mutsuz, demode kıyafetli…
Ama işler Gargamel’in planladığı gibi gitmedi. Şirine, Şirinler’in ilgisini çekemedi. Şirin Baba ise laboratuvardan bizim tanıdığımız peri kızı, sarışın Şirine’yi çıkardı.
-
Şirinler aslında kel oldukları için şapka takıyor.
Birçok kaynağa göre erkek Şirinler’in saçı yok. Bundan dolayı hepsi şapka takarak hayatlarına devam ediyor.
-
Köyde yaşayan sayısı 109
107 Şirin ve Gargamel ve Azman. Her Şirin, aslında bir insan özelliğini temsil etmektedir.
Bundan dolayı yapım boyunca her Şirin’in kendisine has bir özelliği bulunuyor.
107 Şirin içinden 14 Şirin ön plana çıkmaktadır.
-
Şirinler, bazı ülkelerde siyasi olaylardan dolayı yasaklandı.
Orijinal ismi “The Smurfs” olan Şirinler’in bu isme sahip olmasının da bir tesadüf olmadığı söyleniyor.”Smurf” isminin baş harfleri sırayla açıldığında “Socialist Men Under Red Flag” yani “Kızıl Bayrak Altındaki Sosyalist Adamlar” anlamına geldiği düşünülüyor.
Şirinler, Komünizm propagandası yapmalarından dolayı dünyadaki bazı ülkelerde bir süreliğine yasaklandı.
ABD, yapımdaki karakterlerin para kullanmamaları ve eşit düzeni savunmalarından dolayı Şirinler’i bir süre ülkede gösterimine izin vermedi. Bu karar, artık günümüzde geçerli değil.
Köy halkı arasında dayanışma ve paylaşım esastır.
Şirin baba Karl Marks’ın ideallerini yansıtır ve kızıl şapka giyer.
Herkes köyde kendi yeteneklerine uygun işlerde çalışır ve herkesin aynı kıyafeti giyer.
Köyde herhangi bir ibadethane bulunmaz ve kutsal bir figür yoktur.
Şirinlerin baş düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini semboller taşır.
Para kullanılmaz.
İhtiyaç duyulan her şey topluluk içinde paylaşılır ve bedava edilir.
Tarım arazileri ortak kullanıma açıktır. Çilek tarlaları herkesi paylaşımında bulunuyor.
Azman karakteri, ABD’nin ve benzeri kapitalist ülkelerin politikalarını ve etkilerini temsil eder.
Şirinler hikayesi kapitalizme karşı bir alternatif sunarak Amerika’da uzun bir süre yasaklanmıştır.
-
Bebek Şirin (BabySmurf)
Şirin baba gibi özel güçlere sahip olan bebek Şirin bir gün ay maviye dönünce bir leylek tarafından getirilir. Bebek şirin nasıl oldu, sorusunun yanıtı için başka bir yanıt verebilmemiz mümkün değildir. Asıl önemlisi bebek Şirin’in cinsiyeti yoktur.
-
Kötü Karakter
Gargamel ve Azman
Şirinler köyünde herkes mutlu iken onlar adına kötü plânlar yapan ve onları altına çevirmek isteyen Gargamel, hiçbir zaman plânlarını gerçeğe çeviremez. Çünkü hep bir aksilik çıkar ya da Şirin baba minicik gövdesi ile onun plânlarını bozar.
Azman ise, yaramaz ve şapşal bir kedidir. Kedilerin ne kadar zeki olduğunu çok iyi biliriz. Ancak bu özellik Azman için geçerli değildir. Konuşamaması ve Gargamel’in sürekli hata yapması da onun Şirinleri yakalamasını engeller. Her zaman kaybedenler arasında o da yer alır. Onun amacı ise Şirinleri yemektir. Ne de olsa kediler etobur canlılardır.
Transformers karakterleri arasında yer alan Megatron gibi kötüler iyi karakterlerin özelliklerinin daha net bir şekilde ortaya çıkmasını sağlıyor. Gargamel de Şirinlerin iyiliklerinin daha ön planda olmasına katkıda bulunuyor.