Yaşamınızda kontrolü elinizde tuttuğunuzu hissediyor musunuz?
Sınav dönemi yaklaştıkça daha çok mu yemek yiyorsunuz?
İnsanlarla iletişim kurarken sıkıntı duyuyor musunuz?
Evet bu soruların sorulmasındaki amaç stresi nasıl bir işleme tabi tuttuğunuz. Ki bu da benim severek yaptığım Koçluk işindeki danışanlarıma sorduğum cesur sorulardan sadece bir kaçı. Bir diğer önemli nokta da hayatın karşınıza çıkardığı zorlu durumlarla beyninizin bununla nasıl baş etmeye çalıştığıdır.
Stres Nedir?
Peki stresin bizi yiyip bitirmemesi için ne yapmalıyız? Öncelikle stresin ne olduğuyla başlayalım. Vücudumuz ideal sıcaklığa, tansiyona, enerji için gerekli glikoz seviyesine ulaşarak, dengede kalmak için hiç durmadan çalışır. Stres tetikleyiciler ise bu dengeyi bozan herhangi bir etken olabilir. Tepki olarak vücut, depolanmış enerjiyi en hızlı sürede dolaşımdaki basit hali ile yağ asidi ve glikoza dönüştüren adrenalin hormonunu sağlamak olur. Bu sırada stres hormonları glukokortikoidler (bir çeşit kortizol) beyni ele geçirerek duyuları daha güçlü hale getirirler. Odaklanma, kalp atışı nedeniyle maksimum enerji ve beyinde öğrenme hafıza yetilerinde güçlenme vücuttaki olumlu değişimlerdir.
Uzun dönem bu durumu bir bireyin sürekli yaşaması, hem hayatına, hem sağlığına hem de aldığı kararlarda olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Stresi doğru ölçüde ve kontrol altında yaşamak dopamin düzeyini arttırdığı için bizim iyi hissetmemizi de sağlamaktadır. Önemli nokta bu düzeyin kronik bir düzeye geldiğinde bununla baş etme yollarını her birey kendisi için bulamaya çalışmalıdır. Kullanılan ilaçlar ve aşıların dışında , uzun doğa yürüyüşleri, meditasyon, yoga, aerobik egzersizleri, pilates, hobiler, sosyal desteklere başvurabiliriz. Bunlar stresin tepkisini azaltmaktır.
Bununla beraber yavaş ve derin nefes alma tekniği ile stres hormonunun da az düzeyde salgılanmasını sağlamaktayız. Kendimizi stresli hissettiğimizde ve bulunduğumuz durumu daha iyi kontrol etmek için işte size küçük bir öneri: Koşullar ne olursa olsun önce DURun, sonra DÜŞÜNün ve bulunduğunuz durumu DEĞERLENDİRin ve hazır olduğunuzda DAVRAN eylemine geçin. Tüm bunları yaparken nefesiniz sakin olup olmadığına dikkat edin. Nefes alışınız hızlı ve çevreden duyulur bir ritmde ise, burnunuzdan nefes alın ve veren bir kaç kere sakin ve sessizce…
Stresiniz ile barışık ve kontrollü bir yaşam diliyorum.