Sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir gezegen, sürdürülebilir şehirler, sürdürülebilir gelecek derken sürdürülebilirlik kelimesi bir süredir sıkça karşımıza çıkar oldu. “Peki nedir sürdürülebilirlik?”
PWC, 2016 yılında dünyayı etkileyen 5 mega trend’i şöyle açıklamıştı:
- Hızlı şehirleşme
- İklim krizi ve kaynakların kıtlığı
- Ekonomik güçteki değişim
- Demografik ve sosyal değişim
- Teknoloji
Hâlâ bu 5 temel mega trend’in etkilerini yaşıyoruz. Bu bağlamda bugün yaşananlar aslında 4,5 milyar yıldır var olan dünya ve daha az zamandır dünyada olan insan canlısının var olabilme mücadelesi. Buna da aslında “sürdürülebilirlik” başlığı altında yaklaşıyoruz.
Sürdürülebilirlik Nedir?
Bir şeyin sürdürülebilir olması, onun şu anki durumunu devam ettirebiliyor olması ya da kendini yenileyebiliyor olması anlamına gelir. Kelimenin bu anlamından yola çıkarak sürdürülebilirlik kavramı, gelecek nesillere ekolojik, ekonomik ve sosyal koşulları devam ettirilebilir bir dünya bırakmak anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Sürdürülebilirlik kelimesinin bu anlamı, 1983 yılında Birleşmiş Milletlerin yayınladığı Ortak Geleceğimiz adlı rapordan sonra şekillenmiştir. Bu rapora göre sürdürülebilirlik, doğanın ve gelecek kuşakların kendi gereksinimlerine cevap verme yeteneklerini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarımızı temin etmek ve kalkınmak olarak tanımlandı.
Sürdürülebilirlik kavramı kalkınma ile yakın bir ilişkiye sahiptir. Kalkınma dediğimiz şey, özünde bireylerin refahlarını artırmayı hedefler. Maalesef ki, ‘kalkınma’ hala gelişmekte olan kültürlerde ekonomik büyüme ile ilişkilendiriliyor. Ancak biliyoruz ki, kalkınma yalnızca ekonomik büyüme ile başarılamıyor. Pek çok farklı faktörün de göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Sürdürebilirlik konusunu, organizasyonlar ve PMI (Project Management Institute)ın 2021’in mega trendleri raporu ile değerlendirdiğimiz de ise bu konunun ayrı ayrı değerlendirilemeyeceğini bir kere daha görüyoruz. Çünkü tüm bu başlıklar, kendi dünyalarında gerçekleşmiyor. Her birinin bir diğerine etkisi var.
PMI, raporunda, şirketlere 2021 için belirlediği mega trendlerle alakalı bir yaklaşım da önermiş.
2021’in Mega Trendleri
Ama önce 2021 mega trendleri neymiş? Bir bakalım.
- COVID-19
- İklim Krizi
- Sivil, Yurttaşlık, Eşitlik Hareketleri
- Eşitlik Hareketleri
- Değişşen Küreselleşme Dinamikleri
- Yapay Zeka
Aslında Covid 19 dışında, diğer 5 tanesi, PWC’nin raporunda yazdığı mega trendlerin aynısı, benzeri ya da türevi. Yani hâlâ aynı trendlerin etkisindeyiz. Yolumuz var.
Şirketler Mega Trendlere Nasıl Yaklaşmalı?
Şirketler, mega trendlerin etkisini olumluya çevirebilmek ve güçlü bir etki yaratabilmek için, konuyu 3 temel yaklaşımla ele almalıdırlar.
- “Sosyal Etki” yaratacak projelerin önceliklendirilmesi.
Her bir mega trendin toplum üzerinde yarattığı etkinin ne kadar büyük olduğunun farkındayız. Bu anlamda, şirketler, tüm sosyal sorumluluk projelerine, varlıklarını sürdürebilmenin temel yolu olarak bakmalıdırlar. Bu doğrultuda, eşitlik, farklılıkların kapsanması, sürdürülebilir gelecek konularını önceliklendirmelidirler.
- Açık ve yenilikçi ortaklık ekosistemlerinin teşvik edilmesi.
Bu mega trendlerin etkisi altında, hiçbir organizasyon tek başına sosyal etki yaratacak güce sahip olamayabilir. Ancak farklı yerel, bölgesel ortaklıklar bazı mega trendlerin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir. O yüzden, şirketler artık kendi varlıklarının ötesini düşünerek, gerekirse rakipleri ile de orak manifestolara imza atarak çalışmaya başlamalıdırlar.
- Tüm paydaşlar ile ilişkilerin yeniden dizayn edilmesi.
Yarattığınız sosyal projelerin başarı ya da başarısızlığı ne kadar geniş kitlelere ulaştığınız ile de alakalıdır. Müşteri ve paydaş kapsamını yeniden ele alan, genişleten ve değer önermelerini adapte edebilene organizasyonlar organizasyonlar birçok farklı kişinin gücünü kullanabileceklerdir.
Ancak konu sadece büyük organizasyonların ne yapması gerektiği ile çözülmüyor. Her birimizin üzerine düşen görevler mevcut.
Nereden başlayayım diyene cevabım kendinizden başlamanız.
Aşağıda harika bir link var göz atın derim:
https://www.yesilist.com/7-adimda-daha-surdurulebilir-ve-cevreci-bir-ev/
Ayrıca raporun tamamını okumak isteyenler için link:
https://www.pmi.org/learning/library/2021-megatrends-signpost-report-12906
Ece Sueren Ok