Çocuk dedi ki; “Parmak uçlarımla okuyabilirim, yeter ki kabartma kitaplarım olsun…”
Türgök (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı) kurucusu ve onursal başkan Gültekin Yazgan, artık hayatta değil. Fakat başlattığı projeleri yaşadığına göre ona “ölümsüz” diyebiliriz. Bunlardan bir tanesi “Kabartma Kitaplar” projesi. 2011 yılında başlayan uygulama, ilköğretimde okuyan 7-14 yaş Türgök üyelerinin parmakları ile kitap okuma zevkini tatmaları, kitap okuma olanaklarından daha fazla yararlanmaları ve okudukları kitapları geri gönderme, paylaşma bilinci kazanmaları amacını taşıyor.
Ben bu projeden nasıl mı haberdar oldum? Kısaca anlatayım:
İstanbul’a yeni gelmiştik ve İzmir’de yaşarken bir kez tanıştığım Türkan Saylan’dan oldukça etkilenerek Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kadıköy şubesine üye olmuştum. Gençlik yönderi olarak üniversite öğrencileriyle projeler, kurultaylar yaparken benim ekip arkadaşım her zaman Sacit Bey (Serim) idi. Temelimiz mühendis olduğundan mıdır, yoksa öğrencilerin birey olmalarına çaba gösterme anlayışımızdan mıdır ya da hepsinin etkisiyle mi bilinmez, biz çok iyi anlaştık. Sacit Bey’den çok ilham aldım. Çünkü teknolojiye benden daha hâkim ve çok iyi kullanan, yeniliklerden haberdar olan, kısacası kendini çok güncel hatta bazılarımıza göre ileri sayılabilecek düzeye taşıyan bu adam aslında görme özürlüydü.
Hayattaki dimdik ve gayret dolu duruşuna her baktığımda bir tek şey düşünürdüm “Onun yanında ben ne kadar az şey üretiyorum”. Kırk yaşından sonra bir kaza ile görme yeteneğini kaybetmiş bu insanın hayata tutunma başarısını hep takdirle izledim.
Sayesinde “Sesli Kitaplar” projesi ile tanıştım. Kitaplar seslendirdim. Her CD tesliminde içimi müthiş bir huzur kapladı. Bizim sesimizden kaç kişinin evine bilgi ve aydınlık gireceğini düşündüm.
Tesadüf kitabım sesli kitap gönüllüsü Özlem Çapan tarafından seslendirildi ve Türgök kitaplığında yerini buldu. Ardından Fatih (Portakal)’in yazdığı “ses”SİZ kitabı da seslendirildi. Bunlar olurken ‘Acaba daha başka ne yapabilirim?’ diye düşünmeye başladım ve fotoğraflarım imdadıma yetişti.
Çektiğim fotoğraflar sandık bekleyen çeyiz gibi olmasın dedim, işe yarasın, faydaya dönsün. Fotoğraf için gittiğim her yeni semt, şehir hatta ülke görmeyen dostlarımıza ışık olsun istedim.
Projemi Kadıköy Belediyesi destekledi. Kendilerine bu anlamlı katkıları için gönülden teşekkür ediyorum. Fikrin gerçeğe, Türgök Kabartma Kitaplar proje sloganında olduğu gibi hayalden gerçeğe dönüşmesini sağladılar. Belediye başkanı Değerli Selami Bey, Basın danışmanı Arife Hanım, Kozyatağı Kültür Merkezi Sanat Koordinatörü Ezgi Hanım olmasaydı, Haber Atölyesi Türgök ve serginin duyurulmasında bu kadar çaba göstermeseydi, Martı Dergisi olmasaydı “Kabartma Kitaplar” projesini anlatamayacaktık.
Armağan’ın Penceresi sergimi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde açıyorum. 15 ile 24 Şubat tarihleri arasında A Sanat Galerisi’nde izleyenleri bekliyor olacağım. Sadece fotoğraflar değil, gittiğim seyahatlerin hikâyelerini de okuma fırsatınız olacak.
Görme özürlü arkadaşlar için Tesadüf ve “ses”SİZ kitaplarımızın hem kabartma hem de sesli kitap versiyonlarını ikişer ünite olarak hazırlıyoruz. Böylece rahatlıkla dinleyebilir ya da kabartma kitaptan okuyabilirler.
Sergi detayı:
Kozyatağı Kültür Merkezi A Sanat Galerisi
15-24 Şubat 2013,
Açılış Kokteyli: 15 Şubat 2013, Cuma, Saat:18.00