Yaratıcılık Koçluk Çalışmaları İle Gelişir

Kendinizi yaratıcı olarak düşünüyor ve hissediyor musunuz? Yaratıcı olmak için sanat ile ilgilenmek ve o alanlarda mı bulunmak gereklidir? Yaratıcı bir birey de nelerin olması gerekir ? Ben, yaptığım her işte yaratıcı bakış açısıyla bakabiliyor muyum? Bu ve buna benzer soruları sorup ve cevaplarını bulmaya çalışıyorsanız, siz yaratıcı olmak için ilk adımları atıyorsunuz demektir.

yaraticilik

Aslında yaşamda yaratıcı bir birey olmak için hem öğrenci koçluğunda hemde kariyer koçluğunda yaptığımız çalışmalardan bir kaçını sizinle paylaşmak istiyorum:

  • Hayal kurma çalışması, en sevdiğim çalışmaların başında gelmektedir. Danışan ile hedeflerini belirledikten sonra bu hedefleri hayal edip gerçek gibi onun zihnin de oluşturma aşamasında yaratıcı düşünme becerisini kullandırıyoruz. Bunu yaparken, her ayrıntıyı düşlememiz işin en keyifli kısmıdır. Bu oluşum da ; renkleri, dokuları, iklimi ve hatta tasarımı bile kullandırıyoruz danışanlarımıza. Bazen bunu yapmakta güçlük hissettiklerinde, cesur sorularla onlara o kapı açtırıp bakmalarını ve ne hissettiklerini öğrenmeye çalışıyoruz .
  • Kendileri, aileleri ve arkadaşları için özel bir şey yapıp yapmadıklarını soruyoruz. Yaşamımızda değer verdiğimiz kişiler için özel bir şeyler yapmak demek aslında yaratıcılığımızı geliştirmek ve yaratıcı olduğumuzu gösteren bir diğer unsurdur. Örneğin, onlar için özel menüler planlayıp yemek yapmak, birlikte özel vakit geçirmek için plan yapmak yine bir yaratıcılık çalışmasıdır.
  • Koçlukta kişisel İmajımızı yaratırken, kendi özgün tarzımızı yaratmak için renkleri, kumaşları ve aksesuarları kullanmayı öğreniyoruz. En çok hangi tarz giyim, bizim çalışma ve yaşam stiline uygun ve rahat olacaktır. Hangi renkleri kullanmak bizi daha iyi hissettirecektir. Bu çalışma bile başlı başına bir yaratıcılık çalışmasıdır.
  • Yaşamımızda bir problemi çözerken sadece bir yol ile mi yürüyoruz yoksa bir kaç farklı yol ile mi ilerlemeyi tercih ediyoruz. Bunun farkında mıyız? Farklı çözüm yolları bulmak, bize yaratıcı olmayı hedefleyen bir diğer unsurdur. Çünkü bunu yapmak demek, yaratıcı tarafımızı keşfetmek demektir.
  • Koçluk çalışmasında çocukken ne olmak istediğinizi sormak ve çocukken çok soru soran bir birey olduğunuzu öğrenmek, bize yaratıcı bir birey olduğumuzu göstermektedir. O zaman bunu şimdi neden yapmıyoruz. Hala çocukken hayalini kurduğumuz mesleğe ulaşmak için neler yapmalı ve nasıl sorular sormalıyız.
  • Yaşamda karmaşık , güzel ve ilginizi çeken şeyleri merak ediyor musunuz? Bunların nasıl çalıştığını, nasıl yapıldığını öğrenmek ve bilmek sizi yaratıcılığa bir adım daha yaklaştıracaktır. Koçluk çalışmalarında , danışanın “Merak Etme Gezegen” inde gezinmesini sağlamak ve bunu oluşturmak için güçlü sorular ile harekete geçirme işi, koçunuz tarafından keyifle uygulamaktadır. Çünkü “Merak “demek, öğrenmek ve yaratıcılık demektir.
  • Evde ya da işyerinizde kendi kendinize defalarca söz verdiğiniz ve hala okumamak için mazeretler bulduğunuz kitap okuma alışkanlığı bile aslında bir yaratıcılık örneğidir. Çünkü haftalardır, aylardır yada yıllardır her gün beyninizi bunları okumamak için fantastik bahaneler bulma çabası bile aslında yaratıcı olma yolunda atılan bir başka adımdır. Koçluk çalışmasında bunu sizin tarafınızdan bakıp, hangi yazarlar sizi etkiliyor, hangi konular sizi heyecanlandırır ve nasıl okursak daha akılda kalıcı olacaktır noktalarına değiniyoruz.
  • Yaşamınızda kendi kendinize söz verdiğimiz ve ancak başlamadığınız bir çok çalışma var, ise yine yaratıcı olduğumuz için şükretmemiz gerekmektedir. Çünkü doğru yoldayız :)

yaraticilik2

Bu kadar çok yapmak istediğimiz hayal ve hedef olması; yaratıcı, bunları zamana
bağlama çalışaması da Koçluk çalışması alanına girmektedir. Peki, bunları ne zaman,
kiminle ve nasıl gerçeğe dönüştürmek istiyorsunuz, bunu Koçunuz ile birlikte sorular
sorarak bulacaksınız.

  • Koçluk çalışmalarında örnek aldığınız bir bilim adamı, bir sanatçı yada bir aşçı olup olmadığını sorgulayacaksınız. Çünkü ilham aldığınız kişiler ne kadar fazlaysa “Yaratıcı Beyin Takımınız” da o kadar çoktur demektir. Bu nasıl bizim işimize yaramaktadır. Karşılaştığımız bir problem karşısında, şu soruyu sorup “Eğer burada Steve Jobs olsaydı, bu sorunu nasıl çözerdi?” demek, yaratıcı tarafınızı oraya çağırmak demektir.
  • Koçluk çalışmalarında duyguları, düşünceleri de, harekete geçirmek yaratıcı tarafımızı devreye sokmaktır.

Öğrenci ve kariyer koçluğu çalışmalarında düşüncelerimizi olumlu ve ıraksak noktaya odaklamak bu çalışmanın dikkat çeken çalışmasıdır. Her çalışma ve her uygulama sizi bir üst noktaya ulaştırmaktadır. Başladığınız noktayla vardığınız nokta arasında nelerin değiştiğini ve geliştiğini gözlemlemek ve hissetmek ise inanılmaz keyiflidir. Çünkü sizi anavatanınız olan çocukluğunuza, bu kadar yaklaştıran çalışma, koçluk çalışmasıdır.

Yeni yıl da seçimleriniz, yaratıcı, yeni, keyifli, eğlenceli, keşif ile dolu ve bir o kadar da heyecanlı olsun :)

Önceki İçerikİnsan Nasıl Mutlu Olur?
Sonraki İçerikDeğişim için Plan mı, Prensip mi?
Zeliha Dağhan
Barış Manço’nun “Dağlar Dağlar” şarkısının çıktığı zaman diliminde dünyaya "Merhaba" demişim. Okumayı, yazmayı, şarkı söylemeyi ve gerçek yaşam hikayelerini izlemeyi çok seviyorum. Genç görünmek ve gençlerle birlikte olmak bana Öğrenci ve Kariyer Koçluğu yolunu açtı ve mesleğimde keyifle çalışmaya devam ediyorum. Yazar değilim fakat bildiklerimi yazarak paylaşıyorum.“İnsan insanın merhemi olur” öğretisiyle yaşamdan aldıklarımı sevgiyle size veriyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz