Yeni İşe Başlamak

İş değişikliği yapmak veya bulunduğunuz sektörden farklı bir alana geçmek istemek, kolay verilen bir karar değildir. Çünkü böyle önemli bir karar, birçok duygu yaşatır size…

Farklı formatlarda CV’ler hazırladınız, birçok firmaya gönderdiniz, iş ilanlarını takip ettiniz,başvurularınızı yaptınız…Yaptığınız onlarca görüşmenin ardından, en nihayetinde beklediğiniz cevap geldi ve iş başvurunuz kabul edildi. Yeni bir işe başlıyorsunuz artık… Hazır mısınız? 
Yeni İşinizde İlk Gün:
Farklı bir heyecan olur. Yeni yüzlere “günaydın” dersiniz önce, birçok kişiyle tanışır, tanıştırılır, isimleri akılda tutmaya çalışırsınız. Yemekhane, fotokopi makinesi, toplantı odası gibi şeylerin nerede olduğunu öğrenirsiniz. Sonrasında da yeni masanıza, odanıza, departmana, yeni çalışma arkadaşlarınıza alışmaya başlarsınız.

-“Yemeğe beni de çağırırlar mı?”, “Akşama şu servis işini nasıl hallederim?”, “Verdikleri işi yapabilir miyim?” gibi sorular da bir yandan beyninizi kemirir durur. Heyecan, stres, sorular, beklentiler, “Çok şükür” hali… Bu duygu karmaşıklığı, başladığınız iş, ilk işiniz olduğu için değildir aslında. “Yeni” olduğu içindir.

Gelin, yeni işe başlarken bazı heyecan ve stresli halleri nasıl azaltabiliriz, buna bir bakalım:
-İşe başlamadan önce, mümkün olduğunca, şirket hakkında bilgi edinmeye çalışın.
-Yeni işinize bir an önce adapte olmaya çalışın. Eski işyeriniz, ofisiniz veya eski iş arkadaşlarınızla ilgili karşılaştırma yaptığınız cümleler kullanmayın. “Ben eskiden X” teyken, yemekhanemiz buranın iki katıydı” veya “X”in sabah kahvaltısı oluyordu, burada çayı bile makineden alıyoruz” demeyin kesinlikle.
-Kendinizi takdim ederken, ne çok soğuk olun, ne “sevgi kelebeği” gibi ortalarda sürekli gülümseyin.
-Kendiniz olun, saygıda kusur etmeyin.
-Çay, kahve molalarını, öğle tatilinizi vaktinde tamamlayın.
-Ayaküstü sohbetlere katılın, sorun, öğrenmeye çalışın. Mutlaka not alın.
-Her konu hakkında bir şey söylemek zorunda değilsiniz. Bu yüzden, bilmediğiniz konular hakkında gereksiz yorumda bulunmayın.
-İçinizdeki kuruntu, tedirginlik, emin olamama gibi negatif dürtülerinizi bastırın. Siz, tek çalışan değilsiniz. Sizin gibi birçok insan var ve bir zamanlar, onlar da sizin gibi yeni başlamıştı bu işe, böyle düşünün…
-Zamanınızı işinizde verimli olmak için kullanın. “Akşam 6 olsa da, eve gitsem” planı yaparsanız, işinize kendinizi veremezsiniz.

İş değişikliği ya da yepyeni bir işe başlamak… Bir karar verdiniz ve uygulamaya geçiyorsunuz artık. Bu yüzden yapabileceğinizin en iyisini yapın.

“Siz değerlisiniz”, unutmayın. Yeni işinize de değer katın.

Önceki İçerikZihince’ye başlarken…
Sonraki İçerik( kırlangıç )
Zeynep Kıyak
1981 İstanbul doğumlu, İstanbul aşığı olan bir İstanbullu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halka İlişkiler ve Reklamcılık Lisans, Marmara Üniversitesi Medya Ekonomisi Yüksek Lisans mezunu. Editörlük ve kurumsal iletişim alanlarında üç yıl çalıştıktan sonra, insan kaynaklarına yöneldi, 12 yıldır profesyonel anlamda bu alanda çalışıyor. Çok klişe olacak belki ama “Çocukluğundan beri yazıyor” Ortaokul ve lise yıllarında yazıyla ilgili tüm il düzeyi yarışmalarda önemli dereceler kazandı. Üniversitede TÜHİD’in düzenlediği sosyal sorumluluk temalı yarışmada ekip arkadaşlarıyla “Genç İletişimciler” dalında Altın Pusula ödülünü aldı. Yazmayı bırakmadı. Sabah, Akşam gibi gazetelerde belirli dönemlerde yazıları; Kariyer.net’in blog sayfasında makaleleri yayımlandı. 2011’de Yasemin Sungur ile yolları kesiştiğinden beri Martı’da “Alternatif İK Sözlüğü”nü hazırlıyor. Bunun yanı sıra gündemle ilgili haber yazıları, röportajlar, farklı yazı dizileri üzerine yazmaya devam ediyor. MARTIDAŞ olmayı çok seviyor. Yeni projesi için yakında harekete geçecek ve bu yüzden çok heyecanlı…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz